50.000 verpleegkundigen doen mee aan onderzoek

Ruim 50.000 verpleegkundigen in Nederland hebben zich opgegeven voor een onderzoek over relatie tussen nachtwerk en borstkanker, de Nightingale studie. V&VN ondersteunt het belang van het onderzoek.
Afgelopen zomer is de Nightingale studie van start gegaan. Deze studie, uitgevoerd door het NKI-AVL en het IRAS van de Universiteit Utrecht, richt zich op de gezondheid van (voormalige) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep en leefomgeving. Een van de speerpunten is de vraag of verstoring van het dag-nacht ritme een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker. Voor deze studie is een groot aantal BIG-geregistreerde vrouwelijke verpleegkundigen benaderd.

Hoe meer….
De onderzoekers zijn ontzettend enthousiast over het resultaat tot nu toe. Projectcoördinator dr. Anouk Pijpe (NKI-AVL): “Al ruim 50.000 vrouwen hebben meegedaan aan de Nightingale Studie! Dat is al een geweldig resultaat. Ondertussen doen dagelijks nog veel vrouwen mee. Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sneller er resultaten zullen zijn. Ook kunnen er meer aspecten van bepaalde blootstellingen en meer zeldzame ziekten worden onderzocht. Tot eind december is het nog mogelijk de vragenlijst in te vullen of, wanneer men al begonnen was, deze af te maken.”

Gezondheid
Het huidige aantal deelnemers geeft aan dat veel verpleegkundigen het belangrijk vinden meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijke invloeden van hun werk op de gezondheid. Dierproeven geven aan dat nachtwerk het risico op borstkanker verhoogt, het gerenomeerde International Agency for Research of Cancer noemt nachtwerk ‘waarschijnlijk carcinogeen’ en in Denemarken is borstkanker al gekenmerkt als beroepsziekte. Naast nachtwerk komen ook andere blootstellingen in de Nightingale studie aan bod, zoals werken met chemotherapie, elektromagnetische velden of röntgenapparatuur. Het maakt de vragenlijst langer, maar het is belangrijk hiernaar te vragen. Het kan samen een rol spelen in de gezondheid van de verpleegkundigen. Meedoen aan de studie kan nog steeds.

meer info over het onderzoek