UZA test "veelbelovende" medicatie tegen longkanker

Een nieuw geneesmiddel tegen longkanker zou de levensduur en levenskwaliteit van sommige patiënten met een vergevorderd stadium van de ziekte kunnen doen stijgen. De resultaten van een onderzoek naar de werking ervan aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zien er veelbelovend uit, meldt het ziekenhuis.

Pfizer wil Xalkori (of Crizotinib) ook in Europa op de markt brengen zodra alle testen zijn afgerond. De resultaten zijn volgens het UZA nu al hoopgevend voor 5 tot 10 procent van de patiënten met een vergevorderd stadium van (niet-kleincellige) longkanker. Die worden doorgaans behandeld met chemotherapie, al dan niet in combinatie met een operatie of radiotherapie.

Het gaat om mensen bij wie een specifiek gewijzigd ALK-gen actief is. Dat gen is de drijvende kracht achter de groei van de tumor en het nieuwe geneesmiddel zet het op non-actief. Daardoor groeit de tumor niet meer of verschrompelt die zelfs. De ALK-afwijking komt het vaakst voor bij jonge, niet-rokende longkankerpatiënten.

Het laboratorium pathologische anatomie van het UZA voert alle Europese tests uit. "De nevenwerkingen zijn veel milder dan bij chemotherapie en de levensduur van de patiënt kan met 8 maanden tot enkele jaren worden verlengd", stelt hoofdonderzoeker professor Paul Germonpré, adjunct diensthoofd pneumologie bij het UZA.

In de Verenigde Staten is Xalkori al op de markt. Bij ons kunnen patiënten laten testen of ze voor het geneesmiddel in aanmerking komen als hun arts vermoedt dat ze een ALK-afwijking hebben.

In België worden jaarlijks meer dan 7.000 nieuwe gevallen van longkanker vastgesteld.


© 2011 Belga

30 nov 2011 08u40
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek