Kankerrisico na kanker meer dan verdubbeld

Ex-kankerpatiënten lopen ruim dubbel zoveel risico op een tweede primaire tumor van hetzelfde type. Het risico op een tumor van andere origine is eerder licht verhoogd (10%). Dat zegt het onderzoek van Sune Nielsen, waarvan de resultaten in Canadian Medical Association Journal staan.
Het onderzoek omvat data van de gehele Deense populatie (n= 7.493.705). Ongeveer 10 % (n=765.255) ontwikkelde één of meerdere kwaadaardige tumoren gedurende de studieperiode, die liep van 1980 tot en met 2007. In totaal zijn 27 soorten kanker onderzocht. De diagnose kanker werd in totaal meer dan 840.000 maal gesteld. Eerdere cijfers wezen uit dat ongeveer 15 procent van de ex-kankerpatiënten een tweede primaire tumor ontwikkelen. Het artikel vermeldt dat er een strategie is toegepast om misclassificatie van primaire tumoren of recidieven te voorkomen.

De kans op een tweede primaire tumor van hetzelfde type is het grootst bij patiënten die een sarcoom hebben gehad. Uitzondering op een vergrote kans op een tumor van hetzelfde type is prostaatkanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>prostaatkanker. mannen die prostaatkanker hebben gehad, lopen om evidente redenen een verminderd risico op een nieuwe maligniteit van de prostaat. Toch is ook de kans op andere soorten kanker bij patiënten met een prostaatcarcinoom in de voorgeschiedenis met ongeveer 20 procent gereduceerd. Bij oud-larynxkankerpatiënten is deze kans met bijna 80 procent juist sterk toegenomen.

Het opvallende contrast tussen een meer dan tweemaal verhoogd risico voor eenzelfde kankertype en een slechts lichtjes hoger risico op een ander carcinoom leidt volgens de auteurs tot de veronderstelling dat individuele patiëntkenmerken zoals leefstijl- en gezamenlijke genetische factoren een aanzienlijke rol spelen. In een commentaar benadrukt Marcy Winget dat deze studie laat zien dat er een hoge mate van heterogeniteit is in het risico op kanker na de verschillende maligniteiten.
30 nov 2011 09u28
meer over
zie ook rubriek