Ernstige seizoensgebonden allergische rinitis weegt zwaar op patiënt.

Ongeveer 1 Belg op 5 kampt met de symptomen van allergische rinitis (AR), waarbij pollenallergie één van de belangrijkste oorzaken is. De globale prevalentie van allergie is de laatste 30 jaar ontzettend gestegen, vooral in de geïndustrialiseerde landen. De experten schatten dat vandaag 500 miljoen mensen in de wereld lijden aan allergische rinitis, van wie 15 tot 20% aan een ernstige vorm, die zwaar weegt op de levenskwaliteit. Belangrijk is ook dat 40% van deze patiënten daarnaast ook heeft af te rekenen met astma. Ongeveer de helft (45%) van de patiënten met allergische rinitis stapt hiervoor naar een arts.
Allergische rinitis is dus een belangrijk gezondheidsprobleem in Europa, niet alleen door het grote aantal patiënten, maar vooral door de impact van de ernstige vormen van deze aandoening op de kwaliteit van het leven.

De karakteristieke symptomen, zoals lopende neus, tranende ogen, onbedaarlijke niesbuien, jeukende neus, keel, oren en een aanslepende vermoeidheid, hebben o.m. door bijbehorende concentratie- en slaapproblemen inderdaad een slopend effect op de alledaagse prestaties, de productiviteit op het werk of op school en bijgevolg op het psychosociaal welzijn.

Patiënten met een lichte vorm van allergische rinitis vinden doorgaans soelaas door het gebruik van symptomatische behandelingen (antihistaminica, nasale corticosteroiden,…), maar wie kampt met een matige of ernstige vorm van deze aandoening en niet voldoende wordt geholpen door deze klassieke behandeling, heeft onmiskenbaar een meer specifieke aanpak nodig.
Allergeenspecifieke immunotherapie (ook desensibilisatie genoemd), die niet alleen inwerkt op de symptomen, maar bovenal de oorzaak van allergie aanpakt, is voor deze laatste groep patiënten een therapeutische optie.

Een peiling bij bijna 1000 patiënten met seizoensgebonden graspollenallergie in 5 Europese landen, waaronder België, heeft deze onbeantwoorde behoefte duidelijk aan het licht gebracht:
  • 52% van de Belgische patiënten met allergische rinitis klaagt over slaapsstoornissen
  • 49% zegt in het pollenseizoen geen normaal sociaal leven te kunnen leiden
  • Meer dan 1 patiënt op 2 noemt de dagelijkse symptomen " zeer of extreem storend "
  • 1 patiënt op 3 berust in zijn " lot " en verklaart gelaten dat hij/zij er " maar moet mee leren leven "
  • 1 op 5 heeft zelfs de hoop opgegeven dat zijn toestand ooit zal verbeteren
  • Slechts 1 op 2 verklaart zich " tevreden of zeer tevreden " over de klassieke symptomatische behandelingen


En bij de Belgische patiënten, die worden behandeld met allergeenspecifieke immunotherapie:
79% verklaart zich " tevreden tot zeer tevreden " over de resultaten, dus bijna 8 op 10

Allergeenspecifieke immunotherapie, die tot voor kort uitsluitend werd toegediend door middel van subcutane (onderhuidse) injecties of sublinguale oplossing (druppels onder de tong), bestaat nu ook in de vorm van een sublinguale tablet voor de behandeling van graspollenallergie.

" Naast het zeer significante effect op de symptomen en op de kwaliteit van het leven tijdens het pollenseizoen, deelt immunotherapie ook het risico op de ontwikkeling van andere allergieën door drie evenals het risico op het ontwikkelen van astma", bevestigt Dr. Xavier Van der Brempt, pneumo-allergoloog van de Clinique Saint-Luc te Bouge (Allergopôle).

Sinds 17 september dit jaar, is in België inderdaad ook een 5-grassentablet beschikbaar voor seizoensgebonden allergische rinitis (ook wel hooikoorts of stuifmeelallergie genoemd).

Met de lancering van deze " graspil " met 5 pollens tegen matige tot ernstige seizoensgebonden allergische rinitis, bereikt allergeenspecifieke immunotherapie, die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, een wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid en is deze behandeling definitief uitgegroeid tot " evidence-based medicine ".

Zegt Prof. Dr. Didier Ebo, allergoloog van het Universitair ziekenhuis Antwerpen (uza) :
" Van deze behandeling is bij een grote groep patiënten aangetoond dat zij niet alleen onmiddellijk op significante wijze de symptomen onderdrukt, maar ook het aantal dagen met klachten terugbrengt tot 30%. Deze doeltreffendheid verhoogt in de 3 opeenvolgende jaren behandeling. Preliminaire resultaten, voorgesteld op het congres van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) in juni dit jaar, tonen aan dat deze behandelingswijze langetermijneffecten heeft die aanhouden nadat de behandeling gestopt werd"

Wie behandelen?
Zowel volwassenen als kinderen (vanaf 5 jaar) bij wie matige tot ernstige seizoensgebonden allergische rinitis werd gediagnosticeerd.

Hoe behandelen?
De dagelijkse inname van het 5-grassentablet moet starten 4 maanden vóór de aanvang van het graspollenseizoen (rond februari) en stoppen eens deze pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn, dus 5 tot 6 maanden per jaar. De behandeling moet 3 jaar na elkaar worden verdergezet.

Wat mag je van deze behandeling verwachten?
De behandeling levert al vanaf het eerste seizoen resultaten op, zowel bij volwassenen als bij kinderen (vanaf 5 jaar), vooral op het vlak van de meest storende symptomen, zoals verstopte neus en tranende ogen. De behandeling wordt over het algemeen goed verdragen. Al kunnen in het begin van de behandeling locale neveneffecten van lichte tot gematigde intensiteit optreden.

Onder doktersbegeleiding !
Tenslotte willen we duidelijk stellen dat het 5-grassentablet uitsluitend op medisch voorschrift is te verkrijgen en dat deze nieuwe allergeenspecifieke immunotherapie dan ook moet gebeuren onder begeleiding van een specialist die vertrouwd is met de behandeling van allergische aandoeningen.
29 nov 2011 15u57
meer over
zie ook rubriek