Hersenbeschadigingen sneller zichtbaar met 'DTI'

Hersenbeschadigingen zijn met behulp van een nieuwe scantechniek eerder te zien en daardoor kan van een aandoening als dementie wellicht eerder een diagnose worden gesteld. Dat blijkt uit promotieonderzoek van twee Nijmeegse neurowetenschappers. De nieuwe scantechniek wordt uitgevoerd met een MRI-scanner en heet diffusion tensor imaging (DTI). 'Hersengebieden die met andere scans intact lijken, blijken met deze preciezere scan toch kleine beschadigingen te vertonen', legde Nijmeegs neuroloog Frank-Erik de Leeuw vandaag uit.
Voorkomen
De beschadigingen worden opgelopen als gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. Bij meer dan 90 procent van de mensen ouder dan 60 jaar is sprake van deze aandoening.

'Nu de beschadigingen eerder kunnen worden vastgesteld, kunnen de onderzoekers gaan uitzoeken of mensen ook in een vroeger stadium moeten worden behandeld. De aandoening kan hierdoor wellicht uitgesteld worden of misschien zelfs helemaal voorkomen', aldus De Leeuw.

Mensen met doorbloedingsstoornissen presteren slechter op het gebied van geheugen en lopen. Doorbloedingsstoornissen, en de daardoor veroorzaakte hersenbeschadigingen, zijn mogelijk een voorbode van dementie en parkinsonisme. Dat is een aandoening die lijkt op de ziekte van parkinson.

dti
De nieuwe scantechniek (Diffusion Tensor Imaging) wordt uitgevoerd met een mri-scanner en wordt onderzocht door twee Nijmeegse neurowetenschappers. Frank-Erik de Leeuw legt uit: "Hersengebieden die met andere scans intact lijken, blijken met de preciezere scanformule toch kleine beschadigingen te vertonen die worden opgelopen als gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. Bij meer dan 90 procent van mensen ouder dan 60 jaar wordt deze schade vastgesteld. Nu deze beschadigingen eerder kunnen worden vastgesteld, kunnen onderzoekers uitzoeken of mensen ook in een vroeger stadium moeten worden behandeld. De aandoening zal daardoor wellicht kunnen worden uitgesteld of misschien zelfs helemaal voorkomen".
28 nov 2011 13u32
meer over
zie ook rubriek