Aantal aidsdoden is met 20% gedaald

Het aantal aids gerelateerde overlijdens is in 2010 gedaald met een vijfde en bevindt zich nu op het laagste peil sinds 2005. Dat heeft UNAids bekendgemaakt. Intussen leven er wereldwijd 34 miljoen seropositieven. Een recordaantal.
Wereldwijd is ook het aantal nieuwe hiv infecties teruggelopen met 21% ten opzichte van het piekniveau dat werd bereikt in 1997. Volgens de VN organisatie is dit te danken aan het feit dat veel meer mensen toegang kregen tot een behandeling. Volgens directeur Michel Sidibe staat de bestrijding en behandeling van aids dichtbij een doorbraak. "Nieuwe infecties lopen terug en meer mensen starten een behandeling met aidsremmers. Zelfs tijdens een financiële crisis, boeken landen vooruitgang op vlak van aidsbehandeling. Het verbreden van de toegang tot therapie heeft wereldwijd een enorm effect gehad op het leven van mensen."

De laatste analyses van UNAids tonen intussen aan dat er nooit eerder zoveel mensen leefden met hiv. Dat is te danken aan het grotere aantal mensen dat zich laat behandelen en dus verder leeft met de ziekte. "Onze schatting is dat in 2010 alleen al ongeveer 700.000 sterfgevallen aan aids zijn voorkomen" In het jaar 2010 zijn er 1,8 miljoen mensen overleden aan aids. Dit is een stuk minder dan het dieptepunt van 2,2 miljoen mensen in 2006", zegt Sidibe.

Zonder de internationale strijd tegen hiv zou het aantal nieuwe infecties 30 tot 50 procent hoger liggen, zo suggereren cijfers. De grootste vooruitgang met behandelingen is te vinden in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. De toegang tot hiv-hulp is daar tussen 2009 en 2010 gestegen met 20 procent.
25 nov 2011 09u45
meer over
zie ook rubriek