Chaos dreigt voor cholesterol- en bloeddrukmiddelen

De eerste kiwi-aanbesteding van geneesmiddelen dreigt een slag in het water te worden. De producenten van generische geneesmiddelen zullen niet deelnemen aan de eerste kiwi-aanbesteding voor sommige cholesterol- (de simvastatines) en bloeddrukverlagers. Dat zegt hun federatie, FeBelGen. Die geneesmiddelen worden dagelijks door honderdduizenden patiënten gebruikt.
De wet die de aanbestedingsprocedure regelt, bepaalt dat de bedrijven hun prijsvoorstel moeten indienen vóór 20 december. Maar sinds de start van de aanbesteding heeft de overheid de spelregels al twee keer veranderd, zeggen de bedrijven. ,,De gezondheidswet van november voerde regels in, maar de programmawet die de regering later bij de Kamer indiende, hief die regels weer op. De regels raken nooit in het Staatsblad vóór 20 december. Hoe kunnen wij dan een voorstel indienen?''

De woordvoerder van minister Rudy Demotte (PS), Karim Ibourki, liet aan Belga verstaan dat ook de einddatum voor het indienen van de offertes - 20 december - nog kan veranderen. Hij denkt dat de individuele producenten van generische geneesmiddelen wel voorstellen zullen indienen. Met de aanbesteding kan een individueel bedrijf immers plots zowat de hele Belgische markt binnenhalen, is zijn redenering.

In Nieuw-Zeeland, waar het kiwi-model van overgenomen is, verlopen aanbestedingen ordelijker. Daar zijn ze ook eenvoudiger: de ziekteverzekering betaalt enkel het goedkoopste product terug. In België worden ook de gebuisde middelen terugbetaald, maar minder. Bovendien geldt de aanbesteding hier niet voor middelen waarvan het patent nog niet verlopen is.

De inspirator van het kiwi-model, dr. Dirk Van Duppen van geneeskunde voor het Volk, zegt dat de overheid het volle pond blijft terugbetalen voor Lipitor, de meest voorgeschreven cholesterolverlager die hij duurder en slechter vindt dan de simvastatines.

De vraag is trouwens of het aanbesteden van simvastatines wel zin heeft. Die zijn de jongste tijd al gedaald in prijs, tot zowat een kwart. Het vet is al van de soep. De aanbesteding kan de prijs hooguit met nog enkele centen verder verlagen.

Sommigen vrezen ook dat het goedkoopste middel vaak niet beschikbaar zal zijn voor Belgische patiënten. Buitenlandse patiënten en apothekers zullen het hier massaal komen kopen.

Patiënten en huisartsen die door de voortdurende prijswisselingen en politieke beslissingen nu al niet kunnen volgen, weten helemaal niet wat hen morgen te wachten staat.
18 dec 2006
meer over
zie ook rubriek