De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 8 december 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent in totaal 397.000 euro subsidie toe aan een 20-tal organisaties voor time-outprojecten onderwijs-welzijn voor de periode september 2006-december 2006. Time-out is een methode waarbij jongeren met een repetitief probleemgedrag tijdelijk uit het secundair onderwijs worden genomen met de bedoeling hen later opnieuw op te nemen. Er wordt specifieke begeleiding voorzien naargelang de aandachtspunten en problemen bij de jongere. Er wordt daarbij gewerkt vanuit de ervaring dat opvoedings-, welzijns- en schoolproblemen bij time-outjongeren vaak in elkaars verlengde liggen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de gezondheidsdoelstelling 'preventie en zelfdoding' en het Vlaams Actieplan 2006-2010. Met het oog op goedkeuring wordt het voorgelegd aan de commissie Welzijn, Volksgezondheid en gezin van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen, het verbouwen, het uitbreiden of het leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. Tot op heden is het in aanmerking komen voor een investeringswaarborg van het VIPA steeds gekoppeld aan het verkrijgen van een investeringssubsidie van het VIPA. De inititiatiefnemers die een beroep doen op deze subsidies kennen een vzw- of openbaar statuut. Een decreetartikel van 2 juni jl. maakt het mogelijk dat het aanvragen van een investeringswaarborg wordt losgekoppeld van het verkrijgen van investeringssubsidies en dat voorzieningen met een commercieel statuut ook een investeringswaarborg kunnen bekomen. Dit artikel betekent voor vele voorzieningen een verlaging van de drempel om een lening aan te gaan bij de bank. De Vlaamse Regering keurt nu principieel twee besluiten goed die uitvoering geven aan dat artikel. Ze worden voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de normen waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. Doel is de bestaande erkenningsnormen voor de rusthuizen voor dagprijs en supplementen, facturatie, reglement van orde en schriftelijke overeenkomst aan te passen. Door deze aanpassing wordt een betere financiële bescherming beoogd voor de bejaarden in de rusthuizen. Over het wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een interne beroepscommissie binnen het IVA kind en gezin. De commissie behandelt de beroepen tegen administratieve beslissingen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regeirng hecht haar goedkeuring aan een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid voor de periode 2006-2010.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de inwerkingtreding op 1 januari 2007 van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid IVA 'Fonds Jongerenwelzijn'.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlamse Regering haar goedkeuring aan een besluit met de regeling van de inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor geestelijke gezondheidszorg, en van het decreet dat het oprichtingsdecreet wijzigt. Het decreet treedt in werking op 1 januari 2007.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de samenwerkingsakoorden tussen de federale staat, de Gemeenschappen en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over de organisatie en financiering van de ouderstage, het herstelrechterlijk aanbod en de inwerkingtreding van artikel 7, 7° van de wet van 13 juni 2006 tot wijziging van de wet van de jeugdbescherming. De regering voorziet een budget van 2,8 miljoen euro voor de bijkomende personeelsbehoeften die voortvloeien uit deze beslissingen. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het besluit met de regeling van de inwerkingtreding op 1 januari 2007 van het decreet tot omvorming van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) tot een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid, en tot wijziging van het decreet over de infrastructuur voor persoonsgeboden aangelegenheden. Tegelijkertijd beslist ze tot overschrijving tussen vastleggingsmachtigingen en ordonnanceringskredieten van de begroting van het VIPA voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering beslist tot overheveling van een krediet van 2,36 miljoen euro voor de financiering van de uitbreidingsmaatregelen voorzien in het Globaal Plan jeugdzorg. Met deze middelen wordt het volgende hulpaanbod op de as Antwerpen-Mechelen-Brussel gecreëerd: 16 plaatsen begeleid zelfstandig wonen voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, 5 residentiële plaatsen voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, 1 project crisishulp aan huis en 140 plaatsen thuisbegeleiding.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt een besluit over de Zorgverzekering. De wijziging betreft het voorzien van een mogelijkheid dat een bezwaarschrift tegen een administratieve geldboete kan worden ingediend binnen de twee maanden na ontvangst van een aangetekende brief van het Vlaams Zorgfonds, het voorzien dat het controleorgaan elke vastgestelde graad van zorgbehoevendheid kan controleren en het voorzien dat de tenlasteneming voor residentiële zorg in principe gebeurt via overschrijving op het rekeningnummer van de gebruiker.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt de collectieve gezondheidsovereenkomst goed met de vzw Vlaamse Liga tegen Kanker. Ze kent meteen ook 267.000 euro subsidie toe.
11 dec 2006
meer over
zie ook rubriek