SP.A dringt aan op goedkopere thuiszorg

Een maximumfactuur moet ertoe leiden dat niemand voor meer dan 20 uur hulp betaalt. In het Vlaamse regeerakkoord was al afgesproken dat er een maximumfactuur wordt ingevoerd voor niet-medische zorg. SP.A-fractieleidster Caroline Gennez en parlementslid Elke Roex dienen nu een concreet voorstel in. Zij stellen voor dat de eigen bijdrage voor poetshulp, dagopvang, thuisverpleging of andere vormen van thuiszorg altijd wordt gekoppeld aan het inkomen. Bovendien moet niemand bijdragen betalen voor meer dan twintig uur hulp per week. De maatregel komt bovenop de uitkeringen van de zorgverzekering. Zwaar zorgbehoevende thuiszorgpatiënten krijgen nu een forfait van 95 euro per maand voor hun niet-medische kosten. Dat bedrag wordt in de komende jaren opgetrokken naar 125 euro, zoals voor rusthuisbewoners. Toch kan de factuur voor thuishulp vandaag nog oplopen tot meer dan 1.400 euro per jaar.
als die factuur nog aangevuld moet worden met allerlei kosten voor verzorging, huur van materiaal of vervoer, loopt de eindrekening op tot zo'n 3.500 euro.

SP.A stelt ook voor om de lijst van supplementen die rusthuizen mogen aanrekenen, te beperken en een maximumfactuur voor rusthuisbewoners op te stellen. rusthuizen zouden dan moeten kiezen: ofwel werken met een kostprijs alles inbegrepen, ofwel met transparante en beperkte supplementen, die het mogelijk maken de facturen te vergelijken.

,,Uiteraard gaat dit geld kosten, maar het systeem kan heel geleidelijk worden ingevoerd'', zegt voorzitter Johan Vande Lanotte. ,,Het kan ook dat rusthuizen onmiddellijk prijsverhogingen zullen indienen als dit systeem wordt ingevoerd. Het is dan aan de ocmw's om de nodige druk uit te oefenen om de prijzen onder controle te houden. Ik wil nog wel eens zien of het dan nog zo duur is.''

Het voorstel zal deel uitmaken van de beginselverklaring waar de Vlaamse socialisten de laatste hand aan leggen. De definitieve tekst wordt eind januari goedgekeurd op een congres.
29 nov 2006
meer over
zie ook rubriek