Vervotte voert snelprocedure in voor Persoonlijk Assistentie Budget

Personen met een snel degeneratieve aandoening hebben vaak beperkte levenskansen. Gezien de evolutie van hun ziekte hebben ze dan ook sneller bijstand nodig. Minister Vervotte voert voor hen daarom een snelprocedure in voor het PAB-budget (dit is een budget waarmee personen met een handicap zelf hun assistentie in het dagelijkse leven organiseren en financieren.) Dankzij deze nieuwe snelprocedure zullen ze - als hun aanvraag volledig is - binnen de 3 maanden een PAB toegekend krijgen.
Onder snel degeneratieve aandoeningen verstaan we alle aandoeningen die in de ruime zin behoren tot de ziekte A.L.S. Personen met een snel degeneratieve aandoening worden binnen de 1 à 2 jaar nadat ze de ziekte krijgen volledig invalide. 1 op de 50.000 Belgen wordt er door getroffen. De ziekte evolueert zo snel dat men gemiddeld nog 2 tot 4 jaar nood heeft aan ondersteuning. Door de aard en de evolutie van hun handicap, is het duidelijk dat zeer snel en veel ondersteuning nodig hebben. Daarom voert minister Vervotte een snelprocedure in.

Personen die een gemotiveerde PAB-aanvraag indienen en een medisch attest voorleggen waaruit blijkt dat ze over een periode van één jaar of minder zich niet meer zelfstandig zullen kunnen verplaatsen, zich wassen en aankleden, eten en naar de toilet gaan, hebben recht op het maximum PAB-budget (39.000 euro per jaar). Op kruissnelheid wil minister Vervotte tot 50 van dergelijke PAB-budgetten per jaar toekennen.

In 2006 wordt er op jaarbasis 5,625 miljoen euro extra voorzien voor Persoonlijke Assistentiebudgetten (PAB). Zo’n 230 mensen extra zullen hierdoor in 2006 een PAB krijgen. Personen met een handicap kunnen via het PAB mits assistentie in de eigen thuissituatie blijven wonen en zo meer zelfstandig in de samenleving functioneren.
17 nov 2006
meer over
zie ook rubriek