Pijn van drie kanten zichtbaar

Nieuwe software die pijn in kaart brengt, is een hulpmiddel voor arts en patiënt. Pijn is een vaak moeilijk te traceren sensatie. Vage pijnklachten kunnen een oorzaak hebben in slijtage van de wervelkolom, maar voelbaar zijn in de benen. Soms verplaatsen pijngebieden zich ook. Voor artsen is het dan moeilijk een diagnose te stellen en een goed behandelingsplan op te maken op basis van een eenmalig contact met een patiënt.
Een nieuw computerprogramma, gebouwd door onderzoekers van de Britse Brunel Universiteit, kan daarbij gaan helpen. Met driedimensionale beelden van een mens afgebeeld op een hand-pc, kunnen patiënten zelf gedurende een langere periode aangeven waar bij hen zich pijn bevindt en hoe zich dat ontwikkelt. Ook het soort pijn en de diepte waarop de pijn zich bevindt, zijn aan te geven.

Met behulp van een draagbaar pc-scherm kunnen mensen aanklikken waar bij hen de pijn zit. Het programma is eenvoudig te bedienen. Op een webbrowser wordt een driedimensionale foto van een mens weergegeven. Het programma zal met vragen de patiënt door de stappen leiden.

Pijn kan bijvoorbeeld worden ingedeeld in brandend, stekend, jeukend, prikkelend en vlammend. Iedere pijnsoort krijgt een kleur die zich in het 3D-plaatje laat zien.

De behandelende arts kan na verloop van tijd eenvoudig het verloop van de pijn terugzien en daaruit veel beter opmaken wat de bron en de oorzaak van de pijn zijn. Daarbij heeft hij de mogelijkheid om op het pijnplaatje in te zoomen, het virtuele lichaam te draaien en er tegelijkertijd de medische informatie van de patiënt in digitale vorm bij te halen.

De eerste tests met het programma zijn gedurende twee jaar uitgevoerd met een Britse vereniging van rolstoelpatiënten. De deelnemers aan dat experiment hadden last van rugpijn. De ervaringen met het programma waren goed, zo noteerden de onderzoekers. Vooral over de mate van detaillering waren de deelnemers tevreden. rugpijn is de meest voorkomende pijn in westerse landen. In Groot-Brittannië is het de op een na belangrijkste reden om een huisarts te bezoeken.
16 nov 2006
meer over
zie ook rubriek