100-centrale kan zelfmoord niet voorkomen

Omdat een student zelfmoord pleegde nadat hij om hulp gevraagd had, staat een operator van de Gentse 100-centrale voor de rechter. Katelijne L. handelde volledig volgens haar mogelijkheden, maar de familie van de student vindt toch dat er sprake is van schuldig verzuim.
In een ijzig stille rechtzaal werd de geluidstape van het laatste telefoontje van D.R. (23) beluisterd. De jongeman uit Sint-Niklaas blijft tijdens het gesprek met de operator opmerkelijk rustig, maar onder die kalmte ging blijkbaar een wanhoopskreet schuil. De student criminologie merkte op 30 juni 2004 om 18 uur plots bij zichzelf de symptomen van een mentale crash en vroeg aan de operator om opgenomen te worden in een psychiatrische eenheid.

De dienst-100 kan echter enkel een ambulance sturen of doorverwijzen naar de huisarts. Uit het telefoontje leidde operator Katelijne L. af dat een ambulance niet nodig was. Enkele uren later, om 21.40 uur, pleegde D.R. zelfmoord in zijn studentenkot boven de Ierse pub Celtic Towers.

,,Katelijne deed alles volgens de regels'', zegt de coördinator van de oproepcentrale, Philippe Coopmans. ,,Het is jammer om het zo te zeggen, maar wij krijgen dergelijke oproepen dagelijks binnen. Dan kunnen wij niet elke keer een ambulance sturen. We verwijzen door naar de huisarts, die als vertrouwenspersoon bij deze zaken het best geplaatst is.''

D.R had volgens zijn vader nooit psychiatrisch problemen gekend. Hij had wel net vernomen dat hij enkele herexamens had, maar dat kan de reden niet geweest zijn. Alleen een kortsluiting in de hersenen kan zijn daden verklaren. ,,Dit kan eigenlijk iedereen overkomen'', zegt de advocate van de familie, Mireille Fabré. ,,Plots verlies je je zinnen en als je dan al die drempel overwint richting psychiatrie, dan zou de oproepcentrale toch op zijn minst naar de juiste dienst moeten doorverwijzen. In het Gentse UZ is er sinds 2002 een psychiatrische urgentie-eenheid.''

De rechbank seponeerde deze zaak al een keer omdat er geen sprake was van een misdrijf, maar de familie van de jongeman bracht de zaak toch voor de rechter via rechtstreekse dagvaarding. De openbare aanklager vraagt nu de vrijspraak omdat er geen sprake kan zijn van een bewust misdrijf. Ook de strafrechter toonde begrip voor Katelijne L., maar tegelijkertijd drukte hij de hoop uit dat deze zaak een impuls geeft voor ee betere samenwerking tussen de verschillende urgentiediensten. Volgende week volgt het vonnis.
16 nov 2006
meer over
zie ook rubriek