Ms-patiënten gebruiken vaak onnodig rollator

Mensen met een milde vorm van MS (multiple sclerose) worden te snel geconfronteerd met kunst- en hulpmiddelen. Daarmee krijgen zij een stempel opgedrukt van ernstig. In veruit de meeste gevallen redden deze patiënten zich uitstekend zonder stok of aanpassingen en kunnen zij in principe redelijk vrij en frank leven.

MS-patiënten die de milde vorm van deze aandoening hebben worstelen met het probleem, ingegeven door het onzekere verloop van de ziekte, wel dan niet hulpmiddelen te gebruiken die de mobiliteit verbeteren omdat zij niet kunnen inschatten hoe snel en in welke mate deze chronische aandoening verslechtert.

Het Nationaal MS Fonds komt tot deze conclusie op basis van recent onderzoek van TNS-NIPO waaraan meer dan 1400 mensen met MS meewerkten. Voor zover bekend is dit het grootste aantal patiënten ooit dat op deze wijze deelnam aan een Nederlands onderzoek dat geïnitieerd werd de het Nationaal MS Fonds. Uit het onderzoek blijkt dat van mensen met de milde beloopsvorm 11 procent binnen en 30 procent buitenshuis gebruikt maakt van hulpmiddelen terwijl dit niet bij deze beloopsvorm past. Het Nationaal MS Fonds gaat nu onderzoeken waarom deze patiënten gebruik maken van deze hulpmiddelen.
10 nov 2006
meer over
zie ook rubriek