Aspirine-discriminatie

Slechts de helft van wie het nodig heeft - mensen met een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen - neemt aspirine. En de ziekteverzekering betaalt het dure vervangmiddel Pravix terug als het niet nodig is, en ze betaalt het niet terug als het wel nodig is. Zo luidt de kritiek van Patrik Vankrunkelsven (VLD).
Plavix wordt terugbetaald als er risico is dat aspirine maagbloedingen zou veroorzaken, hoewel volgens Vankrunkelsven niet is aangetoond dat het risico op maagbloedingen niet evenzeer bestaat bij Plavix. aspirine plus een maagzuurremmer is veiliger en goedkoper: Plavix kost de patiënt een halve euro per dag en de ziekteverzekering 1,4 euro per dag. Aspirine plus maagzuurremmer kosten de patiënt de helft (27 cent) en de ziekteverzekering een derde (44 cent).

Anderzijds betaalt de ziekteverzekering Plavix niet terug wanneer dat volgens de internationale wetenschappelijke richtlijnen wél moet: bij de plaatsing van een stent, om dichtslibbende aders open te houden. Dan is de combinatie van aspirine en Plavix volgens de wetenschap ,,verplicht'', maar de ziekteverzekering betaalt niet terugDe patiënt moet het volledig uit eigen zak betalen: 692 euro per jaar.

Is dit kwaad opzet, vraagt de senator zich af. Hij stelt vast dat met de Plavix-producent onderhandeld is om van de prijs wat af te dingen, zodat de ziekteverzekering haar budget binnen de perken kan houden. De overheid stelde zich blijkbaar tevreden met dat laatste, zegt hij. De firma stemde er wellicht mee in omdat haar omzet toch spectaculair blijft groeien, ook in niet terugbetaalde versie.

Senator Vankrunkelsven zegt terloops ook nog dat de gezondheidszorg te weinig inspanningen doet om mensen die cardiovasculaire risico's lopen, te overtuigen aspirine te nemen. Maar de helft van de patiënten voor wie permanent gebruik van aspirine is aangewezen, zou dit ook effectief nemen. Hij zegt dat wel grote inspanningen gebeuren om mensen te overtuigen de veel duurdere cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers te nemen.
10 nov 2006
meer over
zie ook rubriek