Nieuwe medische implantaten snel en veilig op de markt brengen: van cruciaal belang voor patiënt en maatschappij

Wanneer nieuwe medische technologieën op de markt komen is het niet altijd onmiddellijk duidelijk of ze een meerwaarde betekenen voor de patiënt en of het de moeite waard is dat de ziekteverzekering ze terug betaalt. Toch kan hun snelle verspreiding en terugbetaling van cruciaal belang zijn voor vele mensen. Specifiek voor veelbelovende implantaten hebben het KCE en het RIZIV nu een nieuwe procedure ontwikkeld die de investering door de ziekteverzekering combineert met een wetenschappelijke evaluatie van veiligheid, werkzaamheid en kosteneffectiviteit.
De implantatenindustrie komt regelmatig met nieuwe schitterende ideeën. Zij bieden soms het magische alternatief voor moeilijke of riskante behandelingen. Denk maar aan de pacemaker, de heup - en knieprothese of de hartstent. Een snelle introductie en terugbetaling van nieuwe implantaten kan dus enorme voordelen met zich meebrengen voor patiënten. Aan de andere kant houdt het te snel en onbegeleid toelaten van de nieuwe technologieën veel risico's in.

Reeds geruime tijd kunnen veelbelovende nieuwe implantaten in aanmerking komen voor een voorwaardelijke terugbetaling door het riziv. Dit in afwachting van een duidelijker bewijs van klinische doeltreffendheid en veiligheid. Jammer genoeg ging dat in het verleden niet steeds gepaard met een grondig klinisch en economisch onderzoek. De Belgische patiënt investeerde via zijn verplichte ziekteverzekering in een opkomende technologie, maar haalde er vaak geen enkel gezondheidsvoordeel uit.

Denk maar aan de aorta endoprothese (KCE rapport vol 23), een experimentele techniek voor de behandeling van verwijde slagaders die door het riziv in 70 Belgische ziekenhuizen gedurende jaren terug betaald werd..Terwijl klinische studies in andere landen aantoonden dat de toepassing van deze techniek geen enkele meerwaarde bood.

Het op de markt brengen van nieuwe implantaten of nieuwe medische apparatuur is, in vergelijking met de geneesmiddelen, ook weinig gereguleerd. Dit leidt tot de ongecontroleerde verspreiding van ongeëvalueerde technologieën. Zo is er het geval van de experimentele carotisstent (KCE rapport vol 13). Het was een nieuwe manier om een vernauwde halsslagader open te rekken. Ondertussen is gebleken dat deze techniek (nog) niet doeltreffender is dan de oudere chirurgische ingreep. Maar ze is zeker duurder.

De nieuwe procedure
Het KCE heeft nu in nauwe samenwerking met het RIZIV en met input van diverse experts uit de industrie, ziekenhuisapotheken en ziekenfondsen een innovatieve procedure ontwikkeld. Ze moet toelaten om een nieuw veelbelovend implantaat op gecontroleerde wijze in België te introduceren en voorlopig terug te betalen.Tegelijkertijd kunnen betrouwbare en onpartijdige bewijzen over de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van het nieuwe product worden verzameld. Daarbij moet hun veiligheid en een meerwaarde voor de patiënt worden aangetoond.

Voor de implantaten waarvoor wel al de nodige bewijzen van werkzaamheid en veiligheid bestaan zou binnenkort een vlottere procedure tot terugbetaling kunnen gevolgd worden, zoals bij de geneesmiddelen.
Het KCE pleit ook voor een meer transparant registratiesysteem van nieuwe medische technologieën en een performant en toegankelijk systeem van veiligheidsbewaking.

De toepassing van deze nieuwe procedure zal de beleidsmakers helpen om beter geïnformeerd en transparant beslissingen te nemen. Hiermee kan België ook internationaal toonaangevend worden in de evaluatie van nieuwe technologieën. Voor patiënt, ziekteverzekering en industrie een stap vooruit.

Contacteer voor meer informatie of interviews
Gudrun Briat
Verantwoordelijke communicatie
Wetstraat 62, 1040 Brussel
Tel : +32 2 287 33 54
Fax : +32 2 287 33 85
e-mail : info@kenniscentrum.fgov.be
website : www.kenniscentrum.fgov.be
09 nov 2006
meer over
zie ook rubriek