VIB en Johnson & Johnson willen met een nieuw Fonds commercialiseerbare projecten stimuleren

Het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB), Johnson & Johnson's Corporate Office of Science and Technology (COSAT) en Johnson & Johnson Farmaceutisch Onderzoek en Ontwikkeling (J&J PRD) hebben een ‘Proof-of-Concept’-fonds opgericht ter waarde van 500 000 EUR. Met dit fonds willen ze VIB-onderzoek stimuleren dat aanleiding geeft tot geneeskundige toepassingen, zoals bijvoorbeeld de ontrafeling van het moleculaire mechanisme van een ziekte of de ontwikkeling van een specifieke technologie. Het fonds spitst zich toe op samenwerkingen tussen verschillende VIB-departementen en moet zorgen voor de validatie van VIB-uitvindingen in de frontlijn van het levenswetenschappelijk onderzoek.
‘Proof-of-Concept’-fonds
Met het fonds hopen de initiatiefnemers onderzoek te identificeren met een commercialisatiepotentieel. De projecten moeten zich in een fase van ontwikkeling bevinden waarin studies zijn opgezet die meer dan waarschijnlijk een bewijs zullen leveren van de haalbaarheid van het concept. Dit project is uniek in Europa, het is immers de eerste keer dat een dergelijk fonds bij een Europese universiteit of academische instelling gesteund wordt door COSAT en J&J PRD. Het doel van dit fonds is om een basis te leggen voor (een) grotere samenwerking(en) met onderzoekers van J&J en om interacties te stimuleren tussen wetenschappers van J&J PRD en COSAT enerzijds en VIB anderzijds. Het fonds moet de eerste bouwstenen van een brug vormen tussen twee belangrijke spelers, de ene in de industriële en de andere in de academische wereld, in de biotechnologie en de farmaceutische wetenschappen in Vlaanderen.

De winnende projecten
Een VIB-comité maakte uit de inzendingen een eerste selectie, waaruit COSAT en J&J PRD de vier winnaars selecteerde. Dit is gebeurd op basis van verschillende criteria, zoals de wetenschappelijke relevantie van het onderzoeksonderwerp, de excellentie van het voorgestelde onderzoek, de commerciële mogelijkheden en de toegevoegde waarde van interdepartementele samenwerking.
Elk winnend project ontvangt 125 000 EUR, dit is voldoende voor het salaris en werkingskosten van een postdoctorale onderzoeker gedurende een jaar. Op die manier hoopt men de basis te leggen van grotere samenwerkingen tussen VIB en J&J.

Kick-Off
Maandagnamiddag 23 oktober zullen VIB, J&J PRD en COSAT het fonds lanceren met de bekendmaking van de vier winnende onderzoeksteams voor 2006 – 2007. Hierbij worden het fonds en de winnende onderzoeksprojecten voorgesteld aan geïnteresseerde VIB-onderzoekers.
23 okt 2006
meer over
zie ook rubriek