Demotte stimuleert sterke drank

Minister Rudy Demotte (PS) laat ons sterkedrank schenken als we roken nog willen toelaten, zeggen de Vlaamse jeugdhuizen. De twee jeugdhuizenfederaties VFJ en JGM zijn bijzonder boos op de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), omdat die jeugdhuizen gelijkschakelt met cafés als het op roken aankomt. ,,De minister heeft zich laten paaien door de lobbymachine van de horeca en de tabakssector en geeft hen uitzonderingen op het rookverbod. Plots moeten wij ook sterkedrank beginnen verkopen als we willen dat er nog gerookt mag worden in een jeugdhuis. Absurd voor een minister van Volksgezondheid'', zegt Tom Dierckx van de VFJ.
Vanaf dit jaar geldt er een algemeen rookverbod op openbare plaatsen en de werkplek. De horeca, gesteund door de grote bierbrouwers, verzette zich succesvol tegen een soortgelijk verbod. Pas volgend jaar mag er niet meer gerookt worden in restaurants. Cafés worden vrijgesteld als ze een luchtverversingssysteem en een niet-rokerszone hebben.

,,Jeugdhuizen zijn net als feestzalen en culturele centra openbare plaatsen en vallen niet onder de uitzonderingen voor restaurants en cafés. Alleen als er permanent alcohol wordt verkocht in een horecaruimte van het jeugdhuis, geldt het rookverbod niet. En om te voldoen aan de definitie van een café moet men inderdaad sterkedrank serveren, legt de woordvoerder van Demotte uit.

,,De wettekst zit vol tegenstrijdigheden en de situatie zaait verwarring bij jongeren. Na meerdere vragen via telefoon en briefwisseling, vertelt het kabinet van Demotte ons nu doodleuk dat de jeugdhuizen dan maar sterkedrank moeten schenken. Wij ontraden juist al jaren de verkoop van sterkedrank in jeugdhuizen, wij zijn geen cafés. Slechts vijf van de 350 Vlaamse jeugdhuizen hebben zo'n vergunning'', zegt Dierckx.

,,Nergens zeggen wij dat men een glas sterkedrank moet drinken om een sigaret te kunnen roken, maar men moet aan de criteria voldoen om de titel 'café' te krijgen. Een café mag ook geen sterkedrank serveren aan jongeren onder de achttien. Maar als de federatie een totaal rookverbod in jeugdhuizen wil, wil de minister dat altijd bespreken. Hij is daar voorstander van'', zegt de woordvoerder van Demotte.

,,Niet consequent'', reageert Dierckx van de VFJ. ,,Als de minister echt een algemeen rookverbod wil, dan moet hij voor geen enkele lobbygroep uitzonderingen maken.''
22 sep 2006
meer over
zie ook rubriek