Artrose behandelbaar door injecties met hyaluronzuur

Artrose en kraakbeenletsels zijn voortaan te behandelen door hyaluronzuur in te spuiten. Dat melden enkele van de grootste autoriteiten en artsen uit de Belgische sportwereld.
artrose
Bij artrose wordt het beschadigde kraakbeen gevoed door lichaamseigen hyaluronzuur. Dat is het belangrijkste onderdeel van het vocht dat het gewricht omgeeft en dat het kraakbeen moet beschermen. Bij artrose zijn de kwaliteit en de kwantiteit van dat lichaamseigen hyaluronzuur opmerkelijk verminderd en wordt het bijgevolg moeilijker om het beschadigde kraakbeen te voeden en te beschermen. Voortaan is het mogelijk om biotechnologisch aangemaakt hyaluronzuur in een gewricht in te spuiten. Zo worden de kwaliteit en de kwantiteit van het nog resterende lichaamseigen hyaluronzuur snel verbeterd en wordt de aanmaak ervan opnieuw gestimuleerd. Die aanpak betekent een doorbraak in de behandeling van vooral knieartrose.

Slijtage
Artrose, de slijtage van de gewrichten, treft één op de drie volwassenen. Daarbij wordt het kraakbeen in het gewricht progressief afgebroken, wat pijn en stramheid tot gevolg heeft. De kans op artrose stijgt met de leeftijd: minstens tachtig procent van de bevolking ouder dan 65 jaar zou er last van hebben.

Ook jongvolwassenen die hun gewrichten intensief gebruiken, lopen echter risico's. Kraakbeenletsels, die op termijn tot artrose kunnen leiden, zijn een typische maar vaak verzwegen en onderschatte problematiek bij topsporters. Niet-professionele sporters ontsnappen evenmin: ook intensieve sportbeoefening of het overmatig belasten van bepaalde gewrichten, bijvoorbeeld bij beroepsactiviteiten, kunnen leiden tot vroegtijdige artrose.
21 sep 2006
meer over
zie ook rubriek