Nog meer pijnstillers verdacht

Een studie van pijnstillers waarschuwt opnieuw voor mogelijke gevaren voor het hart. Twee jaar geleden haalde de firma Merck het reumamiddel Vioxx van de markt. Het ontstekingswerende medicijn, dat door artsen ook vaak als pijnstiller werd voorgeschreven, werd ervan verdacht hartaanvallen te veroorzaken.
Een grote vergelijkende studie van andere populaire ontstekingsremmers/pijnstillers' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>pijnstillers op de markt wijst nu uit dat ook een ander veelgebruikt medicijn risico's op hart- en vaatziekte meebrengt.

Diclofenac, een ontstekingsremmend middel dat al tientallen jaren wordt verkocht en vooral in Europa vaak wordt voorgeschreven, zou het risico op een hartaanval met veertig procent verhogen, meldt de nieuwsdienst van Nature . Hij verwijst naar een studie die gisteren online werd gepubliceerd door het vakblad Journal of the American Medical Association.

De auteurs legden 23 studies bij elkaar waaraan in totaal 1,6 miljoen mensen meededen. Elk apart voldeden de studies niet allemaal aan de hoogste kwaliteitseisen. Maar allemaal samen krijgen ze volgens de auteurs - Patricia McGettigan van de universiteit van Newcastle in Australië en haar landgenoot David Henry van het Newcastle Mater Hospital - voldoende gewicht om te concluderen dat diclofenac gevaar kan opleveren. De ontstekingsremmer, die onder meer voorkomt in Voltaren, Cataflam en Arthrotec en ook als generisch medicijn wordt verkocht, zou bij de doorgaans voorgeschreven dosis het risico op plotse hartstilstand en infarct met bijna de helft verhogen.

Volgens de auteurs doen regelmatige gebruikers van het medicijn er wijs aan om over te stappen op naproxen (dat in onder meer Aleve en Naprosyne zit), een ontstekingsremmer die tevens als pijnstiller wordt gebruikt. Maar naproxen heeft dan weer het nadeel dat hij schadelijk is voor het spijsverteringsstelsel en soms maagbloedingen veroorzaakt. Precies om dat laatste nadeel te vermijden, werd Vioxx ontworpen. Het was het best verkochte medicijn uit een nieuwe klasse geneesmiddelen die ontsteking weren en pijn remmen zonder maag en darm te schaden. Uit die klasse is nu nog Celebrex op de markt, dat ook uit de huidige studie als onschadelijk voor het hart naar voren komt.
14 sep 2006
meer over
zie ook rubriek