Cholesterolverlagers vertragen reuma en ms

Cholesterolverlagers vertragen het ziekteproces van de ontstekingsziekten reuma en multiple sclerose (ms). De gewrichten worden minder snel aangetast, waardoor ook de pijn langer uitblijft. Dat blijkt uit een onderzoek waarmee Olaf Stüve woensdag hoopt te promoveren tot doctor in de geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.
Onstekingsremmend effect
De geneesmiddelen, statines, hebben naast het effect op het cholesterolgehalte een ontstekingsremmende werking. Bij reuma en ms kan weefselbeschadiging in de gewrichten of het zenuwstelsel ontstaan. Dat veroorzaakt de pijn bij reuma en de achteruitgang bij ms.

Weefselbeschadiging
De zogeheten T-helper 1 lymfocyten veroorzaken die weefselbeschadiging. Deze maken eiwitten die afweercellen stimuleren, maar bij de genoemde ziekten zijn de afweercellen overactief. Dat leidt tot de beschadiging in het weefsel en aantasting van de gewrichten. Onder invloed van statines ontstaan volgens Stüve T-helper 2 lymfocyten in plaats van T-helper 1 lymfocyten. Die T-helper 2 lymfocyten onderdrukken de afweer en zijn daarmee ontstekingsremmend.

Neurologische afwijkingen
Voor ms-patiënten betekent het dat ze langer vrij zijn van neurologische afwijkingen, stelt de promovendus. De gewrichten van reumapatiënten blijven langer soepel en zij hoeven minder pijnstillers te gebruiken. Of het medicijn de ziekten ook kan voorkomen, durft de onderzoeker nog niet te beweren.
12 sep 2006
meer over
zie ook rubriek