Dikke mensen hebben meer kans op galstenen

Dikke mensen hebben een hogere kans op galstenen en maken dus ook meer kans op een pancreasontsteking. Dat besluit een team van de dienst abdominale heelkunde van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel (AZ-VUB). Zij deden onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en een ongunstig verlopende pancreasontsteking.
De onderzoekers gingen na welke factoren kunnen bijdragen tot de ernst van de aandoening en stelden vast dat het lichaamsgewicht een belangrijke invloed heeft op het aantal en de ernst van de complicaties van een zogenaamde acute biliaire pancreatitis.

Drie maal meer
Het team vond dat zieken met overgewicht en obesitas een meer dan drie maal hogere kans hadden op een pancreasontsteking met ernstige complicaties. "Erger nog is dat de groep zieken met nog meer overgewicht, een body mass index van meer dan 35, zelfs zeven maal meer kans heeft op ernstige complicaties", luidt het. "Die patiënten moeten meestal langer verblijven op een dienst voor intensieve zorgen".

De precieze reden waarom zwaarlijvige mensen meer kans hebben op een ongunstig verlopende pancreasontsteking is nog onduidelijk. Volgens de vub toont het onderzoek wel nog maar eens aan dat zwaarlijvigheid niet enkel een esthetisch begrip is maar wel degelijk een nadelig effect heeft op de gezondheid.

Verwikkelingen
Eén van de problemen bij galstenen is dat de steen uit de galblaas komt en gedurende korte tijd de gemeenschappelijke uitgang van gal en pancreas blokkeert. Terwijl het merendeel van de zieken gewoon enkele dagen nuchter moet blijven en de pijn spontaan overgaat, kunnen bij sommige patiënten zeer ernstige verwikkelingen optreden. Zo kent twee tot vijf procent van de gevallen een fatale afloop.
12 sep 2006
meer over
zie ook rubriek