Huisartsen paraat in het weekend

BRUGGE - In de Schippersschool langs de Komvest is de Brugse Huisartsenwachtpost opengegaan, meteen een primeur voor West-Vlaanderen. Het initiatief is een antwoord op medische problemen in het weekend, waarvan er meer dan 90 procent door de huisarts kunnen worden opgelost. Kiezen voor de duurdere spoedopname is dus niet altijd meer nodig.
Vorig jaar ben ik samen met enkele andere artsen op zoek gegaan naar middelen om een wachtpost te organiseren. Dat heeft geleid tot een riziv-project, dat ook gesteund wordt door de overkoepelende huisartsenkring vzw HABO (huisartsen voor Brugge en Omgeving). Het project loopt over drie jaar en is dus tijdelijk en experimenteel, maar als we kunnen bewijzen dat het goed is, wordt het natuurlijk voortgezet'', zegt projectleider dr. Jan Ampe.

,,Het fantastische is dat alle 120 huisartsen in Brugge aan het project meedoen. Sommigen hadden in het begin wat koudwatervrees, maar dat heeft vlug plaats gemaakt voor enthousiasme. Ook de patiënten die hier al geweest zijn, zijn tevreden, want de wachttijden zijn kort, en zij zijn nu onze beste ambassadeurs'', stelt dr. Ampe vast.

De huisartsenwachtpost is op zaterdag, zon- en feestdagen permanent open van 9 tot 19 uur. Twee artsen houden er raadplegingen. Daarnaast zijn er twee mobiele artsen die nog huisbezoeken afleggen, zowel tijdens als buiten de openingsuren van de wachtpost, en dit voor bv. bedlegerige patiënten en in rustoorden.

De huisartsenwachtpost is te bereiken via het centraal oproepnummer 078-15.15.90.

,,Via dat nummer kom je terecht bij de hulpcentrale van de brandweer, die een snelle afspraak in de wachtpost zal voorstellen. Bij je aankomst zal één van de receptionisten, na opname van je administratieve gegevens, je brengen tot bij één van de artsen, die je in meer dan 90 procent van de gevallen zal kunnen helpen. Indien nodig krijg je een snelle en zo nodig door de mug begeleide doorverwijzing naar een ziekenhuis. De wachtarts zal ook via e-mail meteen een verslag opsturen naar je huisarts'', luidt het.

Heel wat Bruggelingen maken al gebruik van de wachtpost, zegt ir. Michèle Anteunis, projectcoördinator. ,,Op een kalme dag krijgen we een 40-tal oproepen, als het drukker is, zijn er dat 70 à 80. Zo'n 30 procent kunnen we overtuigen naar de wachtpost te gaan, maar we streven ernaar dat op te trekken tot 70 procent.''
11 sep 2006
meer over
zie ook rubriek