Zeer gevaarlijke TBC-variant duikt op

Met het oog op een nieuwe, extreem gevaarlijke tbc-verwekker in een deel van Zuid-Afrika hebben internationale artsen de Kaap-regering tot onmiddellijk handelen opgeroepen. De tegen de meeste medicamenten resistente bacteriën (XDR-TB), die bij 52 van 53 bekend geworden infecties tot de dood leidden, moeten onverwijld bestreden worden. "Er is geen tijd te verliezen", waarschuwde dokter Ernesto Jaramillo van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op een crisisvergadering donderdag in Johannesburg. Een epidemie had "dodelijke gevolgen".
Ook Ken Castro van de Amerikaanse epidemiebestrijdingsdienst CDC maande tot snel handelen aan. "De verschijning van XDR-TB vormt een wereldwijde bedreiging", zei hij na de tweedaagse vergadering, waaraan meer dan 100 internationale gezondheidsdeskundigen deelnamen.

XDR-TB
Met grote bezorgdheid wordt de ongewoon hoge concentratie van tbc-gevallen geregistreerd. XDR-TB-bacteriën kwamen sporadisch ook ergens anders in de wereld voor, maar toch is Zuid-Afrika het eerste land waar het hoge aidspercentage van de ziekte een dodelijke bedreiging maakt.

Vele hivgeïnfecteerden raken wegens hun verzwakt immuunsysteem ook besmet met tuberculose, dat een van de belangrijkste doodsoorzaken is bij aidspatiënten.

De nieuwe, resistente tuberculose-verwekker werd in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal ontdekt. Volgens een rapport van de wereldaidsconferentie van dit jaar is 80 procent van de bevolking in de regio zowel met het aidsvirus als met tbc besmet.

Jaramillo eiste dat behandelingsprogramma's voor hivgeïnfecteerden en tbcpatiënten met elkaar worden verbonden. "Beide moeten dezelfde prioriteit krijgen, anders wordt geen effect bereikt".
08 sep 2006
meer over
zie ook rubriek