Jongeren nemen teveel gezondheidsrisico’s

Jongeren eten ongezond en verhogen daarmee hun kans op hart- en vaatziekten. Daarom richt de Belgische Cardiologische Liga zich tijdens de Week van het Hart, van 16 tot 24 september, vooral tot jongeren.
Tijdens die week wil de liga jongeren op een positieve manier wijzen op de gezondheidsrisico’s die ze nemen. Zo eet slechts één op vijf Vlaamse adolescenten een stuk fruit per dag. Toch verlaagt dit de kans op een hartaanval tot 30%. Ook een gebrek aan lichaamsbeweging, wat zeer duidelijk het geval is bij Vlaamse jongeren, en zwaarlijvigheid houden een ernstig risico in.

Tijdens de Week van het hart krijgen jongeren op diverse plaatsen de kans om hun cholesterolgehalte, bloeddruk en hartslag gratis te laten meten. Jongeren liggen niet wakker van mogelijke hartziekte op latere leeftijd. Daar wil de Week van het Hart verandering in brengen. Op een positieve manier, zonder betutteling.

“De risicofacoren voor cardiovasculaire problemen - roken, slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging - ontwikkelen zich reeds op jonge leeftijd. Dertig procent van de zwaarlijvigen was ook reeds als kind te dik,” zegt dokter Paul Dendaele van de werkgroep Cardiovasculaire preventie.

Het onderzoeksproject ‘Jongeren en Gezondheid’, dat de huidige leefgewoonten van de Vlaamse jeugd in kaart brengt, schetst een vrij alarmerend beeld. Volgens professor Lea Maes van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde (Universiteit Gent) is ontbijten een goede indicator van gezonde voedingsgewoonten.“Van de 11-jarigen ontbijt 81%, maar bij het ouder worden vermindert dat systematisch, tot 63% bij 17-jarigen.”

Wie veel groenten en fruit eet, loopt tot 30% minder risico op een hartinfarct. Heel belangrijk dus voor gezonde bloedvaten. “Ondanks alle campagnes eet slechts een op de vijf adolescenten een stuk fruit per dag,”aldus professor Maes.

“Daarbij komt een veel te hoog verbruik van frisdrank. Vlaanderen behoort op dat gebied tot de Europese top. Ook gebrek aan lichaamsbeweging is een serieus probleem. Slechts een op de vier 17-jarige jongens heeft dagelijks een uur beweging. Bij de meisjes is het nog slechter: 14%.”

Positief nieuws is er inzake roken. “In de periode 1990- ’98 nam het dagelijks roken bij jongeren toe, maar sinds 2002 is er een dalende tendens die door de cijfers van 2006 bevestigd wordt,” aldus professor Maes. “We zitten dus op het goede spoor, de zware stijging is gestopt.Wel blijken jongens weer meer te roken dan meisjes.”

Onder het motto ‘Van harte jong’ krijgen scholen lespakketten en informatiemateriaal ter beschikking om de leerlingen te sensibiliseren voor een gezondere leefstijl. In het kader van de Week van het Hart organiseert de Belgische Cardiologische Liga op diverse plaatsen een ‘hartparcours’. Je krijgt er de kans je cholesterolgehalte, bloeddruk en hartslag gratis te laten meten.
08 sep 2006
meer over
zie ook rubriek