Patiënt in vegetatieve toestand kan bevelen uitvoeren

LUIK - Een patiënt die in vegetatieve toestand verkeert kan zich inbeelden dat ze tennis speelt. Dat blijkt uit de resultaten van onderzoeken van twee wetenschappelijke ploegen, van de universiteit van Luik en Cambrigde, die morgen in het Amerikaanse tijdschrift Science verschijnen.
Het experiment werd uitgevoerd op een 23-jarige Britse vrouw, die het slachtoffer was van een auto-ongeval en die zware verwondingen aan de hersenen heeft opgelopen. Omdat ze verlamd is, voldoet ze aan alle criteria van de vegetatieve toestand.

Door gebruik te maken van een scanner konden de onderzoekers haar hersenactiviteit meten op het moment dat ze haar mondeling hadden gevraagd om zich in te beelden dat ze tennis aan het spelen was of aan het dansen was in haar huis. Tot hun grote verbazing stelden ze vast dat ze bekwaam was om dit uit te voeren. Bij haar werd dezelfde hersenactiviteit vastgesteld als bij gezonde mensen waaraan dezelfde vraag was gesteld.

Dit resultaat toont aan dat patiënten in een vegetatieve toestand over de mogelijkheid beschikken om mondelinge instructies te begrijpen en te reageren met een hersenactiviteit, zonder te praten of gebaren te maken.

De wetenschappelijk ploegen van Cambridge en Luik buigen zich al enkele jaren over het bewustzijn van mensen die zich in een vegetatieve toestand bevinden. Tijdens de laatste onderzoeken hebben ze ontegensprekelijk een bewijs kunnen leveren van de hersenactiviteit van de patiënt. Voor de medische wereld is het een veelbelovende ontdekking
08 sep 2006
meer over
zie ook rubriek