AZ-VUB kijkt gratis hoeveel risico u loopt op hartinfarct

Wie gratis wil laten nakijken hoeveel risico hij loopt op een hartinfarct kan daarvoor op 22 en 23 september terecht in het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel (AZ-VUB) in Jette. Het gratis onderzoek neemt één uur in beslag.
De cardioloog doet een cardiovasculaire risicobepaling, meet de bloeddruk en het suiker- en cholesterolgehalte. De diëtist bepaalt het gewicht, vetpercentage, tailleomtrek en bmi (Body Mass Index). Wie wil stoppen met roken kan bij een psycholoog zijn motivatie en lichamelijke en psychologische afhankelijkheid laten bepalen en recente stoppers hun persoonlijke ontwenningstoestand.

stress
Daarnaast kan je bij de psycholoog ook terecht om je stressgevoeligheid te laten bepalen. Die illustreert onder meer de weerslag van een rustige ademhaling en mentale ontspanning op het hartritme. Bij de kinesitherapeut kom je dan weer weten hoe je start met meer noodzakelijke beweging.

Het initiatief van het AZ-vub kadert in de Week van het hart, waarbij tussen 16 en 24 september de centra Multidisciplinaire Hartrevalidatie hun opendeurdagen houden. Ziekten van hart en bloedvaten vormen momenteel wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. De belangrijkste risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk, abnormaal cholesterolgehalte en suikerziekte.
08 sep 2006
meer over
zie ook rubriek