Tandartsen krijgen professionele assistent

Steeds minder jonge tandartsen starten in ons land een nieuwe praktijk op. Tegelijk neemt de vraag naar onderhoud van het gebit almaar toe. Om dat dreigende knelpunt aan te pakken, begint de VDAB met een cursus tandartsassistent. Negentig studenten kunnen de opleiding dit jaar aanvatten. Het theoretische gedeelte duurt vier maanden, daarna volgen vier maanden praktijkopleiding en vier maanden echt werken.
Op het einde daarvan moeten de afgestudeerden onder meer vertrouwd zijn met patiëntendossiers. Ook moeten ze een basiskennis van tandheelkunde hebben en bijvoorbeeld in staat zijn het magazijn van een tandartsenpraktijk te beheren.

Vooral het administratieve werk zal in de richting van de assistent worden geschoven, maar hij of zij moet ook instrumenten aan de tandarts kunnen aanreiken.

De typische doelgroep zijn leerlingen die het algemeen secundair onderwijs hebben afgemaakt, maar in het hoger onderwijs hebben afgehaakt - een diploma secundair onderwijs en de basiskennis ict zijn de enige vereisten.

Nu krijgen veel tandartsen wel al assistentie, maar die komt vaak van hun echtgenote of een administratieve bediende die ze zelf hebben opgeleid. Gemiddeld is er nu één assistent per zes Belgische tandartsen. Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) ziet in de professionalisering van die job de beste manier om de toekomst van de tandarts veilig te stellen. Een praktijk met uitsluitend één tandarts vindt het verbond niet houdbaar op termijn.

Het begint met de negentig studenten van de VDAB-opleiding, die in Turnhout, Hasselt, Oostende, Gent en Merksem plaatsvindt. En VVT is heel ambitieus. Het Verbond rekent op 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen in 2010: 1.500 assistenten in Vlaanderen en 1.000 in Wallonië.

Daarmee gaat België onder meer onze noorderburen achterna. Daar zong Peter De Koning tien jaar geleden al dat het altijd lente is ,,in de ogen van de tandartsassistente''. In Nederland zijn nu gemiddeld 1,2 assistenten per tandarts. De doelstelling in ons land is: één assistent per drie tandartsen.

De grote vraag bij dit pilootproject is of tandartsen de afgestudeerde assistenten ook echt zullen aanwerven. Jean-Paul Michiels, die het project voor VVT coördineert, is er in ieder geval al ,,bijna zeker'' van dat de eerste lichting dadelijk werk zal vinden.

Om de tandartsen een steuntje in de rug te geven om de assistenten aan te werven, komt de overheid de eerste vier maanden financieel fors tussen. Ook daarna verlicht de overheid de lasten voor de tandartsen. De VDAB rekent erop dat de tandartsen gaan nadenken over hun werkomstandigheden. En dat het aanbod van gediplomeerde assistenten de vraag ernaar zal stimuleren.
07 sep 2006
meer over
zie ook rubriek