Studiecentrum voor revalidatie MS-patiŽnten

De Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) opent vrijdag in Hasselt een studiecentrum voor revalidatieonderzoek bij patiŽnten die lijden aan multiple sclerose. In het studiecentrum wordt, in samenwerking met de Universiteit van Hasselt, wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar nieuwe revalidatietechnieken. Het centrum wordt in de PHL ondergebracht.
Onderzoekers van de PHL en de UHasselt zullen er samen onderzoeken welke bewegingsprogramma's geschikt zijn voor MS-patiŽnten en in welke mate ze de verminderde spierkracht en bewegingskwaliteit kunnen verbeteren.

Het project wordt gefinancierd door het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen, en zal ongeveer vijftig patiŽnten bereiken. De resultaten van het onderzoekscentrum worden later doorgespeeld aan revalidatiecentra, ziekenhuizen en de patiŽntenbelangenverenigingen.

De opening van het studiecentrum is het resultaat van een samenwerking tussen het departement Gezondheidszorg van de PHL en het Biomedisch Onderzoeksinstituut van de Hasseltse universiteit.

Voor de PHL biedt de samenwerking het extra voordeel dat het past binnen de academisering van de hogeschoolopleidingen.

De afdeling kinesitherapie aan de hogeschool is een van de opleidingen die daarvoor in aanmerking komt.

De academisering wordt begeleid door de associatiefaculteit kinesitherapie die de UHasselt en de PHL op poten hebben gezet. De opening van het nieuwe studiecentrum en de start van het MS-onderzoeksprogramma is het eerste concrete resultaat van deze associatiefaculteit.

Het centrum wordt vrijdag ingehuldigd in aanwezigheid van voorzitter Willy Claes van de Limburgse onderwijsassociatie, directeur Ben Lambrechts van de PHL en rector Luc De Schepper.
30 aug 2006
meer over
zie ook rubriek