900.000 euro voor begeleiding schizofreniepatiënten

Het pilootproject "Puente", dat patiënten met schizofrenie een jaar lang wil begeleiden nadat ze het ziekenhuis of een psychiatrische instelling hebben verlaten, heeft een bedrag gekregen van 900.000 euro voor een periode van drie jaar. Het bedrag wordt geleverd door het Johnson & Johnson Fonds, onder toezicht van de Koning Boudewijnstichting. Het project, een initiatief van de vzw Remissie, werd dinsdag voorgesteld in het Universitair Centrum Sint-Jozef in Kortenberg.
Overbrugging
"Puente", het Spaanse woord voor brug, is een overbruggingsproject dat patiënten met schizofrenie gedurende één jaar wil begeleiden bij de overgang van ziekenhuis of instelling naar een thuissituatie. Momenteel hervalt 80 procent van de mensen met schizofrenie na het verlaten van het ziekenhuis of instelling, omdat ze het thuis moeilijk hebben om hun therapie trouw verder te zetten.

Zelf kiezen
Schizofreniepatiënten die het ziekenhuis of de instelling mogen verlaten, kunnen zelf kiezen om begeleid te worden in het kader van het Puente-project. Concreet betekent dat dat zij enkele bezoeken zullen krijgen van een zorgcoördinator, onder meer bij de eerste toediening van hun geneesmiddelen. Bij de volgende inspuitingen die de patiënt moet krijgen, zal hij telkens een dag op voorhand telefonisch verwittigd worden door de zorgcoördinator. Na een paar maanden krijgt hij om de twee toedieningen een telefoontje.

2.000
Belangrijk is dat Puente niet zorgt voor de behandeling of verzorging van de patiënt, maar wel een brugfunctie waarborgt tussen psychiater, patiënt en huisarts om er voor te zorgen dat de patiënt zijn therapie blijft volgen. Na één jaar stopt de begeleiding en moet de patiënt er zelf voor zorgen dat hij zijn contacten met zijn artsen of thuisverpleging nakomt. Het Puente-project begeleidt momenteel al 10 patiënten, maar de doelstelling is om tijdens de komende drie jaar 2.000 patiënten te begeleiden.

Wat is schizofrenie?
Eén Belg op de 300 lijdt aan schizofrenie, een ziekte aan de hersenen waarbij het denken, gevoelsleven en het gedrag van de patiënt ernstig verstoord raken. Symptomen van de aandoening zijn: waanbeelden, hallucinaties, chaotisch en gedesorganiseerd gedrag, maar ook vervlakking van het gevoelsleven, spraakarmoede, gedachtearmoede en apathie.

Remissie
Dankzij de juiste behandeling, die bestaat uit een combinatie van medicatie, psychotherapie voor de patiënt en zijn familie en psychosociale ondersteuning op lange termijn, is remissie mogelijk en haalbaar. Remissie betekent dat de kernsymptomen van de ziekte in die mate afwezig zijn dat ze het gedrag van de patiënt niet meer beïnvloeden, en dat gedurende minstens zes maanden.

Remissie wil echter niet zeggen dat de patiënt genezen is, wel dat de symptomen niet meer herkenbaar zijn. "Vroeger werd schizofrenie als een ongeneeslijke aandoening gezien, maar nu blijkt dat 50 procent van de patiënten remissie kan bereiken en behouden", vertelt dokter Benoit Gillain van het UCL Saint-Luc in Woluwe.
30 aug 2006
meer over
zie ook rubriek