Breinbreker vangt mensen met hersenletsel op

KORTRIJK - Naast volwassenen met verstandelijke beperkingen legt Den Achtkanter zich nu ook toe op de begeleiding van personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (N.A.H.). Ze worden ondersteund binnen een aparte afdeling, die de naam Breinbreker kreeg.
Den Achtkanter reikt de groeiende doelgroep een dagbesteding aan op maat en zonodig ook een residentiële of ambulante woonbegeleiding. Speciaal voor N.A.H.'s kreeg Den Achtkanter van de subsidiërende overheid een uitbreiding van erkenning toegewezen.

Op volkomen nieuw terrein begeeft Den Achtkanter zich niet. De instelling werkt al een hele tijd met volwassenen met N.A.H. In het regionale zorgplan wordt Den Achtkanter nu ook expliciet naar voren geschoven als dé instelling voor personen met N.A.H.,,Zowel een trauma (auto-ongeval), een aandoening (hersenbloeding, tumor) als zuurstoftekort (door hartstilstand of een poging tot zelfdoding), kunnen tot een N.A.H. leiden'', zegt Caroline Kopàcsi. ,,Personen die door zo'n hersenletsel worden getroffen, ervaren dat als een breuk in hun levensloop. Personen met een N.A.H. zijn aangewezen op intensieve revalidatie en langdurige ondersteuning. Ze kunnen niet helemaal genezen, maar je kan hen wel ondersteunen om hun mogelijkheden maximaal te ontplooien.''

Den Achtkanter helpt vooral die volwassenen met cognitieve stoornissen zoals geheugen, oriëntatie, planning en organisatie. ,,Voor die tweede categorie bestaat al de vzw Pamele, een onderdeel van Woon en Zorg Heilig hart, gevestigd in de Budastraat in Kortrijk'', aldus agogisch directeur Johan Warnez.

,,Hoeveel personen met N.A.H. er precies zijn, is moeilijk te achterhalen, omdat velen in een thuissituatie zitten'', aldus Warnez. ,,De doelgroep wordt evenwel met de dag groter.''

Tot voor kort was de N.A.H.-werking ingebed in de bestaande werking van Den Achtkanter. ,,Voortaan wordt binnen een afzonderlijke afdeling gewerkt omdat hun problematiek heel specifiek is. Een beschadiging van de hersenen laat vaak zware sporen na. Onze opdracht is hen te leren omgaan met die beperkingen en hun zelfstandigheid te verhogen.''

De erkenning voor N.A.H.-patiënten bezorgt Den Achtkanter nu ook de nodige middelen op het vlak van personeel. Voorlopig gaat het om vier voltijdse werkkrachten. Sommige patiënten wonen nog bij de eigen familie, anderen in het tehuis. Den Achtkanter is momenteel op zoek naar de meest efficiënte woonoplossingen.

Meer info over Breinbreker vind je op www.achtkanter.be. Op vrijdag 22 september vindt in Kortrijk Xpo de Nacht van Den Achtkanter plaats met Sandrine.
22 aug 2006
meer over
zie ook rubriek