We staan steeds meer onder stress

Het stressniveau in Vlaanderen is de afgelopen vijf jaar drastisch toegenomen, net als het aantal geweldplegingen binnen het gezin. Beide evoluties zijn volgens dokter Luc Swinnen onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Werkrelaties
Elk jaar berekent het onderzoeksbureau Different bvba bij zowat 60.000 Vlamingen de jobstressindex op basis van bloeddruk, ademhaling en enkele persoonlijke vragen over stressbeleving. "In de vijftien jaar dat we de metingen doen, is de stijging nooit zo duidelijk geweest als de laatste vijf jaar", aldus Swinnen, onderzoeker en stressconsulent bij Different. Van 1990 tot 2000 steeg de stressindex nauwelijks, maar sinds het nieuwe millennium ziet Swinnen een duidelijke toename. Volgens Swinnen zijn de werkrelaties de belangrijkste aanstekers van die stress.

Kinderen
Niet alleen de werksfeer lijdt onder die toenemende druk, Swinnen maakt zich vooral zorgen over de invloed die stress heeft op de partner en de kinderen van de gestresseerden. "Stress heeft twee uitlaatvormen: angst en agressie. Angst richt zich vaak op de buitenwereld, agressie pleegt men het vaakst tegenover personen die men regelmatig ziet. als het stressniveau stijgt, stijgt onvermijdelijk ook de kans op intrafamiliaal geweld".
18 aug 2006
meer over
zie ook rubriek