Amerikaanse koper voor Leuvense tandtechnologie

Het Amerikaanse tandtechnologiebedrijf Dentsply betaalt 20 miljoen euro voor 40% van Materialise Dental uit Leuven. Eind dit jaar volgt een kapitaalsverhoging, op termijn wellicht de volledige overname.
MATERIALISE Dental (MD) is een afsplitsing van de Leuvense groep Materialise, een specialist in soft- en hardware voor het maken van prototypes en voor medische toepassingen. Materialise richtte MD eind juni op en bracht er al zijn activiteiten onder voor dentale toepassingen, die verkocht worden onder de merknaam Simplant. Het gaat voornamelijk om software en precisiegereedschap waarmee tandchirurgen de exacte positie van een implantaat kunnen bepalen.

,,Het is onze bedoeling om ook actief te worden in andere dentale specialiteiten, zoals orthodontie'', zegt Bart Swaelens, de ceo van Materialise Dental. De alliantie met Dentsply moet die activiteitenverbreding helpen ondersteunen. Dentsply is 's werelds grootste verkoper van producten als implantaten en boormaterialen voor artificiŽle tanden. ,,Zij bieden ons de mogelijkheid om naar andere sectoren uit te breiden'', zegt Swaelens. ,,In de orthodontie zijn ze bijvoorbeeld de wereldwijde nummer drie, en ook in cad/cam-toepassingen staan ze sterk.'' Het Amerikaanse bedrijf heeft ook een distributienetwerk in ruim 120 landen.

,,Bovendien was Dentsply een van de weinige partijen die ons kon garanderen dat Simplant een open platform mocht blijven. We mogen dus blijven werken met implantaten van alle fabrikanten.'' Daarnaast kan MD ook een beroep blijven doen op de technologie van Materialise, dat met 60% de meerderheidsaandeelhouder blijft. De gedeeltelijke verkoop van MD is slechts een eerste stap naar een volledige spin-off van het bedrijf. Rond het einde van dit jaar volgt er in principe een kapitaalsverhoging van ,,enkele miljoenen euro'' die door beide aandeelhouders zal worden gevolgd. ,,We zijn nog een businessplan aan het opstellen om te bekijken wat we precies met dat geld gaan doen'', zegt Swaelens. Op termijn zal Dentsply wellicht de volledige eigenaar worden van MD. Het Amerikaanse bedrijf kan, onder bepaalde voorwaarden, vanaf 2010 zijn participatie in MD verder optrekken.

Maar ook bij een volledige overname zal MD nog een ruime autonomie bewaren, zegt Swaelens. ,,Dentsply werkt met een groot aantal onafhankelijke dochterbedrijven die allemaal hun eigen specialiteit hebben.'' Hij maakt de vergelijking met Janssen Pharmaceutica, dat een onderdeel werd van Johnson & Johnson, maar dat toch een eigen identiteit kon behouden.

Dentsply boekte vorig jaar een nettowinst van 45,4 miljoen dollar op een omzet van 1,715 miljard dollar. Uit het overnamebedrag blijkt alvast dat het bedrijf hoge verwachtingen koestert voor zijn nieuwe aanwinst. Met 20 miljoen euro betaalt Dentsply zowat twee keer de jaaromzet van MD, en dat voor een minderheidsbelang van 40%.

Materialise Dental telt wereldwijd zowat 100 werknemers. Dertig daarvan werken in ons land, en telkens zowat 20 in dochterbedrijven in Japan en de VS. MD telt ook nog een ontwikkelingsteam van 20 man in de OekraÔense hoofdstad Kiev. Het bedrijf ,,erft'' van Materialise ook een recente octrooiklacht tegen het Zweedse bedrijf Nobel Biocare
17 aug 2006
meer over
zie ook rubriek