Ziekenfonds zet Becel in reclame

Eén ziekenfonds betaalt het broodsmeersel Becel pro.activ gedeeltelijk terug. Waarheen leidt dit? Het gaat om een van de onafhankelijke ziekenfondsen: Partena (195.000 leden naar eigen zeggen). Het betaalt een derde terug van de prijs van een vlootje Becel pro.activ. Dat bevat plantensterolen die een zeker cholesterolverlagend effect hebben.
Het is de eerste keer dat een ziekenfonds een voedingsproduct terugbetaalt voor zijn gezondheidseigenschappen. ziekenfondsen nemen met hun vrije verzekering - betaald met de bijdragen van hun leden, niet met geld van de officiële ziekteverzekering - al een tijd ,,allerlei initiatieven'' die telkens twee doelstellingen dienen: de gezondheid van hun leden bevorderen, maar ook nieuwe leden aantrekken.

Vroeger beconcurreerden ze elkaar met de terugbetaling van brilmonturen. Later met de terugbetaling van alternatieve genezers zoals homeopaten. Nu gaat het om gezondheidsbevordering. Zo betalen veel ziekenfondsen het lidmaatschap van sportclubs al ten dele terug. De onafhankelijke ziekenfondsen gaan vrij ver in die acties, ook in acties die echt op gezondheidszorg gericht zijn: leden met diabetes die zich nauwgezet aan een pak gezondheids- en verzorgingsafspraken houden, hoeven niets meer te betalen daarvoor bij ,,de onafhankelijken''.

Een van die ziekenfondsen, Partena, promoot nu Becel pro.activ. Eerder al kon Becel de Nederlandse ziekteverzekeraar VGZ daartoe overhalen. Waar dit eindigt, weet niemand. Morgen subsidieert een ander ziekenfonds gezondmakende yoghurtjes, een merk van appelsap, of, waarom niet, het drinken van één glas wijn of bier per dag; dat schijnt gezond te zijn. De kleinere ziekenfondsen zijn ,,creatiever'' daarin dan de grote, die geneigd zijn zich tot ,,serieuze'' acties te beperken.
03 aug 2006
meer over
zie ook rubriek