Ziekte- verzekering flink duurder

Verzekeringsmaatschappij DKV verhoogt de premies voor haar hospitalisatieverzekeringen met 9 procent. Ook andere maatschappijen voeren gelijkaardige tariefverhogingen door. ,,Omdat het niet anders kan'', zegt Peter Wiels van beroepsvereniging Assuralia.
De hospitalisatieverzekeringen zijn verlieslatend: in 2003 betaalden de maatschappijen 8,7 procent meer aan vergoedingen uit dan ze aan premies ontvingen, in 2004 was dat 6,4 procent. Echt verbazen doet dat niet, want de kosten van de gezondheidszorg stegen de afgelopen jaren telkens met 10 procent. Er zijn meer en meer dure ingrepen en de ziekenhuizen en artsen rekenen almaar meer supplementen aan. Die verhaalt de patiënt op zijn privé-verzekeraar.

Voor DKV, met 1,3 miljoen klanten marktleider in de tak ,,ziekte'', is het simpel: ,,De wettelijke ziekteverzekering stevent af op een alarmerend tekort'', schrijft de maatschappij aan haar verzekeringsnemers. ,,Veel van deze besparingen vallen ten laste van de patiënt.'' Om zich daartegen te beschermen, sluiten almaar meer mensen een aanvullende verzekering af. ,,Wij nemen deze kosten over van de overheid'', zegt Damien De Laminne van DKV. ,,En de premie bepalen we in functie daarvan. Want het is met die premies dat we alle kosten moeten dekken.''

In de recente Gezondheidswet ziet De Laminne enkele positieve maatregelen. Zo is het ziekenhuizen verboden om nog supplementen te vragen aan patiënten die zijn opgenomen op de spoeddiensten of aan kinderen die op hun kamer door een ouder worden begeleid. Ook voor de verzekeraars zal die maatregel een besparing opleveren.

Het ziet er niet naar uit dat aan de tariefverhogingen de komende jaren een einde komt. De verzekeraars werken aan een nieuw indexeringsmechanisme, vergelijkbaar met dat in de brandverzekering. ,,Volgens een aantal objectieve parameters kunnen we de premies dan jaarlijks indexeren'', zegt Wiels. ,,Langzame aanpassingen zijn beter dan de bokkensprongen die de tarieven nu noodgedwongen maken.''

Verzekeringsnemers die uit onvrede over de verhogingen hun polis willen opzeggen, denken beter twee keer na. Wie zich later onder druk van een kwakkelende gezondheid opnieuw wil aansluiten, moet de hele aanvaardingsprocedure doorlopen. Wie intussen niet meer van de jongste is, riskeert een weigering van bepaalde risico's of fors duurdere premies.
01 aug 2006
meer over
zie ook rubriek