Medicatie verhoogt risico op uitdroging bij oudere patiënten

Specialisten nierziekten raden oudere mensen die medicatie nemen tegen een te hoge bloeddruk of hartfalen aan meer te drinken en zout op te nemen. Bij de hitte van de voorbije dagen lopen ze meer risico om te dehydrateren, omdat de medicatie ook vochtafdrijvend werkt. Universitaire ziekenhuizen kregen de voorbije dagen iets meer oudere patiënten over de vloer met zulke problemen.
Een echt probleem is er evenwel niet, benadrukken de specialisten. "als ze die voorzorgen nemen is het probleem vaak al opgelost. Of ze kunnen de medicatie tijdelijk wat verminderen", klinkt het bij de afdeling nefrologie van de Universiteit Gent.

Intussen is wel gebleken dat tijdens de eerste hittegolf van dit jaar, rond 12 juni, meer mensen zijn gestorven dan gewoon is. "Normaal sterven er dagelijks gemiddeld 275 personen en in deze periode hebben we een sterftecijfer van 335 mensen per dag genoteerd. Het gaat dan vooral om bejaarden van ouder dan 85", zegt Herman Van Oyen, hoofd epidemiologie van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.

Begin juli was er een tweede, kortere warme periode, maar daar heeft het Wetenschappelijke Instituut nog niet alle cijfers van. Aangezien het nu nog warmer is dan tijdens de vorige warme periodes verwachten ze ook tijdens deze hittegolf een hoger sterftecijfer.

In ons land zijn er nog geen occasionele overlijdens door de hitte. In Nederland stierven dinsdag twee wandelaars tijdens de jaarlijkse vierdaagse in Nijmegen. In heel Europa zijn al minstens veertien mensen aan de hitte bezweken.
20 jul 2006
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek