Gele stok voor slechtzienden afgeschaft

De Kamer heeft een hele reeks wetsontwerpen en wetsvoorstellen goedgekeurd. Het gaat onder meer om de afschaffing van de gele stok voor slechtzienden en een aanpassing van de wet op de ecotaksen.
Op de laatste plenaire vergadering van het politieke jaar keurde de Kamer een wetsontwerp van staatssecretaris voor het Gezin Gisèle Mandaila goed. Dat maakt komaf met de gele stok voor slechtzienden. Aangezien niemand die stok kende, kunnen blinden én slechtzienden voortaan gebruik maken van de wel bekende witte stok.

Daarnaast zette de Kamer het licht op groen voor een wetsontwerp dat een antwoord moet bieden op de bezwaren van het Arbitragehof over de ecotaks, de heffing op sommige drankverpakkingen. Het Arbitragehof verwierp onlangs voor de tweede keer de ecotakswet. Die is volgens het hof niet objectief en redelijk verantwoord. De regering kreeg tot 30 juni de tijd om de wet aan te passen. Dat gebeurt nu.

Bedrijfspensioenen
Verder nam de plenaire Kamer het wetsontwerp aan inzake het toezicht op de instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening. Dat moet ons land aantrekkelijk maken voor buitenlandse pensioenfondsen.

Tot slot schaarde de Kamer zich achter een wetsontwerp dat de kosteloze gezondheidszorg voor oudstrijders en oorlogsslachtoffers van WOII uitbreidt voor personen die minstens 9 maanden onder een erkend statuut vielen. Het gaat om personen die zich eind 1944, begin 1945 engageerden in de oorlog. De Kamer bracht ook hulde aan de deze week overleden Jan Lenssens, ex-Vlaams CVP-minister.
14 jul 2006
meer over
zie ook rubriek