Antwerpse ziekenhuizen sturen patiënten naar beste arts

De Antwerpse ziekenhuizen hebben een historisch akkoord gesloten. De patiënt gaat voortaan naar de meest geschikte arts. Het nieuwe samenwerkingsverband van Antwerpse Ziekenhuizen (SAZ) kwam er nadat de diverse partijen inzagen dat het geen zin had om naast mekaar te blijven investeren, sommige ziekenhuizen echt wel betere kwalificaties hadden in een aantal domeinen, en ook de patiënt recht heeft op de beste verzorging. ,,Met dit akkoord bieden wij binnen de Antwerpse regio voldoende kwaliteit aan om patiënten uit die regio te behandelen. We moeten ze niet meer doorverwijzen naar andere regio's'', zegt manager communicatie Renée Willems.
Tussen de ziekenhuizen bestond op bescheiden schaal al wel een uitwisseling. Het Koningin Paolakinderziekenhuis werkte bijvoorbeeld al samen met de afdeling pediatrie van het Universitair ziekenhuis. Pediaters van de ene kliniek gingen naar de andere. Overcapaciteit van bedden in de ene kliniek werd dan weer afgestaan aan een andere.

Volgens Willems houdt het samenwerkingsakkoord in geen geval een sanering in. ,,Het is wel duidelijk dat zowel de verpleegkundigen als de dokters meer flexibiliteit zullen moeten hebben, over alle ziekenhuizen heen. Maar er zijn geen gevolgen op het vlak van statuut, noch op het aantal personeelsleden. Dit is geen afvloeiingsplan.'' kosten zullen wel worden gedrukt door samen materiaal aan te kopen.

Het ZNA Middelheim, de Sint-Augustinuskliniek en het Universitair Ziekenhuis zijn de drie blikvangers in het akkoord, omdat ze nu eenmaal in de zuidrand op een boogscheut van mekaar liggen. Toch is het akkoord volgens Willems meer dan het nastreven van een verder huwelijk tussen die drie. ,,Eigenlijk willen we met onze samenwerking als grootstedelijke regio een volwaardig aanbod bieden. Samenwerking betekent verbetering van kwaliteit. Hoe denk je dat een arts beter wordt? Als hij vijfmaal per jaar patiënten ziet met dezelfde ziekte, of hij als ze alle dagen ziet? Door de patiënten door te verwijzen naar de gespecialiseerde artsen, zullen ook zij hun knowhow kunnen verbeteren.'' De ziekenhuizen maken zich ook sterk door de samenwerking betere geneesheer-specialisten te kunnen opleiden.

De Universiteit Antwerpen stelde gisteren bij de ondertekening van het akkoord dat de samenwerking tussen de ziekenhuizen nodig is om de klinische research te kunnen blijven uitbouwen. Voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft het samenwerkingsakkoord meteen concrete gevolgen. Het ziekenhuis heeft capaciteit tekort om alle medische disciplines volwaardig te kunnen aanbieden. Het ziekenhuis zal de pediatrie, de psychiatrie voor volwassenen, kinderen en jeugd overdragen aan het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen, de voormalige ocmw-ziekenhuizen.

Om het de patiënten en huisartsen ook makkelijker te maken zullen de ziekenhuizen ook afspraken maken over de toegankelijkheid van het geïnformatiseerde medisch dossier voor huisartsen, zodat noch patiënt, noch dokter steeds opnieuw informatie moeten inzamelen of doorsturen.

Het Samenwerkingsverband van Antwerpse Ziekenhuizen vertegenwoordigt 5.000 bedden.
11 jul 2006
meer over
zie ook rubriek