Facelift voor departement Gezondheidszorg

Het voormalige Provinciaal Instituut voor Vroedvrouwen in Hasselt krijgt een grondige opknapbeurt. De Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) heeft er drie miljoen euro voor over.
IN het Provinciaal Instituut voor Vroedvrouwen, aan de Groene Boulevard in Hasselt, zagen in de loop van de jaren vele tienduizenden Limburgers het levenslicht. Kinderen worden in het statige bouwwerk al geruime tijd niet meer geboren, maar het instituut, dat dateert uit 1836, maakt wel al geruime tijd deel uit van de Gezondheidszorgcampus van de Provinciale Hogeschool Limburg. Het gebouw en de aanpalende ,,moderne'' vleugel huisvesten de ongeveer negenhonderd leerlingen en de iets meer dan honderd personeelsleden van de opleidingen kinesetherapie, verpleegkunde, ergotherapie en vroedkunde.

Na 170 jaar trouwe dienst vindt Ben Lambrechts, de directeur van de PHL, de tijd rijp voor een grondige facelift. ,,Dit stedelijke monument, dat bovendien een lange traditie met zich meedraagt, verdient een tweede leven. Daarom worden de gevels van het voormalige provinciale instituut gereinigd en krijgt de schrijnwerkerij een vers likje verf. Ook willen we de boulevardsfeer van het gebouw met vlaggen en andere ornamenten extra in de verf zetten'', zegt Lambrechts.

Ingrijpender is de opknapbeurt aan de moderne vleugel van het departement. In het weinig aantrekkelijke gebouw met vijf verdiepingen wordt behalve de de gevel ook het interieur herzien en dan vooral in het kader van het zogenaamde probleemgerichte onderwijs dat de PHL hoog in het vaandel draagt. Die methode vergt volgens Lambrechts een specifiek multi-disciplinaire aanpak en daarvoor zijn de traditionele aula's en leslokalen in een hogeschool ontoereikend. ,,Het moderne onderwijs heeft aangepaste leslokalen voor zelfstudie en groepsoverleg nodig. Daarom komen er in de glazen gevel nissen waarin de studenten zich in alle rust kunnen terugtrekken. Ook wordt het gebouw aangepast om ons draadloze computernetwerk te optimaliseren'', aldus Lambrechts.

Aan de renovatie van het Instituut voor Vroedvrouwen en van het vleugelgebouw hangt een prijskaartje van drie miljoen euro. De werkzaamheden gaan begin 2007 van start en zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. Omdat de interieurwerken aan het vleugelgebouw verdieping per verdieping aangepakt worden, blijft de hinder voor de studenten en voor de medewerkers van het departement tot een minimum beperkt.

Ook met de voormalige conciërgewoning van het vroedvrouweninstituut heeft de PHL plannen. ,,Het gebouw wordt een soort modelwoning voor senioren en minder valide personen. Ons departement architectuur, de opleiding Ergotherapie en het Toegankelijkheidsbureau slaan de handen in elkaar om de seniorenwoning van de toekomst te ontwerpen. Een oude woning in het centrum van een stad lijkt ons de meest geschikte lokatie om de senioren van vandaag en morgen tips en advies te geven over hoe ze hun woning kunnen aanpassen aan hun specifieke noden'', stelt de PHL-directeur.

Voor de financiering van het proefproject is de hogeschool nog op zoek naar privé-partners.
11 jul 2006
meer over
zie ook rubriek