Bedenkingen bij discreet bevallen

Nog voor het reces behandelt de ministerraad een wetsontwerp dat discreet bevallen mogelijk maakt. Discreet bevallen is een alternatief voor anoniem bevallen, dat in ons land niet toegelaten is. De naam van de natuurlijke moeder komt nu nog verplicht op de geboorteakte, of de moeder dat nu wil of niet.
Om die reden trekken elk jaar naar schatting honderd Belgische meisjes naar Frankrijk, waar anoniem bevallen wel toegelaten is. Zij hebben liever niet dat hun omgeving weet dat ze een kind op de wereld gezet hebben. Tegenwoordig gaat het vaak om allochtone meisjes, die dezelfde druk ervaren als de meisjes uit respectabele katholieke families, die in de jaren zestig in Frankrijk anoniem bevielen.

Het systeem bij onze zuiderburen krijgt de jongste jaren zware kritiek, ook uit ons land, omdat geboortemoeders en -kinderen elkaar op geen enkele manier kunnen terugvinden. Omdat de regering toch kinderen die eventueel ongewenst zijn, wil beschermen - in het ergste geval tegen kindermoord - wil ze discreet bevallen invoeren.

Volgens een nota van de minister van Justitie, Laurette onkelinx (PS), en haar collega van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), krijgt een moeder die in dit systeem stapt twee maanden de tijd om zich te bedenken.

Bij een discrete bevalling worden twee soorten gegevens bewaard. De eerste zijn niet-identificeerbare gegevens van moeder (en eventueel vader), die het kind kan inkijken zodra het meerderjarig is. Eerder kunnen de wettige voogden al inzage vragen.

De identiteit van de moeder (en eventueel vader) wordt apart bewaard, door een commissie. als het kind meerderjarig is, kan het die opvragen, zonder dat hierdoor een (wettelijke) afstammingsband ontstaat tussen moeder en kind. Als de moeder aarzelt om haar identiteit bekend te maken - omdat ze inmiddels een nieuw leven heeft opgebouwd - bemiddelt de commissie. Maar bij ,,volhardend verzoek'' krijgt het kind de gegevens.

Hier wringt het schoentje voor de SP.A. Die partij wil dat zowel moeder als kind toestemming moet geven voor de identiteit wordt vrijgegeven. ,,Wat is de meerwaarde van discreet bevallen als de identiteit van de moeder sowieso bekendgemaakt wordt'', zegt kamerlid Karin Jiroflée.

De nota van onkelinx en Demotte wijst erop dat bij een adoptieprocedure de identiteit van de geboorteouders ook bekend is. Het kabinet-Onkelinx wijst erop dat de ministerraad de nota al goedgekeurd heeft. De regering moet alleen nog uitmaken of eventuele aanpassingen - waar de SP.A dus op staat - al dan niet in het parlement gebeuren.
06 jul 2006
meer over
zie ook rubriek