Vroedvrouw vreest uitbreiding taken

Een tweehonderdtal vroedvrouwen heeft een petitie ondertekend uit protest tegen de aanpassingen in de gezondheidswet die deze week in de Kamer voorliggen. Ze krijgen er een pak bevoegdheden bij, maar vrezen juridische problemen.
als de aangepaste gezondheidswet van kracht wordt, mogen vroedvrouwen sommige geneesmiddelen voorschrijven en echografieën uitvoeren.

,,Dergelijke verantwoordelijkheden kun je alleen dragen als je daar ook voor bent opgeleid'', zegt Heidi Vanheusden van het Nationaal Verbond van Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en vroedvrouwen (nvkvv).

Dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) erop aanstuurt om de opleiding tot vroedvrouw ook in Vlaanderen - net als in Wallonië - op vier jaar te brengen, overtuigt haar niet.

,,We vrezen dat bij de minste complicatie of discussie de vroedvrouw de pineut zal zijn'', zegt Vanheusden. Op basis van een echografie wordt bepaald of een zwangerschap al dan niet risicovol is. Een foute inschatting kan verstrekkende gevolgen hebben. ,,En als het tot een rechtszaak komt, zal de schuld niet naar de gynaecoloog gaan, maar wel naar de vroedvrouw: want zij is onvoldoende opgeleid.''

Kamerlid Luc Goutry van oppositiepartij CD&V steunt het verzet van de vroedvrouwen, maar minister Demotte geeft niet thuis
06 jul 2006
meer over
zie ook rubriek