OCMW bouwt nieuw bejaardenhuis

LICHTERVELDE - Het OCMW heeft de plannen klaar voor de bouw van een nieuw rusthuis. Het moet plaats bieden aan 75 bewoners. Het project moet een maximale bewegingsvrijheid geven aan de bewoners. ,,We hopen te kunnen starten in 2008. De kostprijs wordt op 10.000.000 euro geraamd", aldus OCMW-voorzitter Roos Vanwalleghem.
Het nieuwe rusthuis moet een weerspiegeling zijn van het gemeenschapsleven. We willen de bewegingsvrijheid van de bewoners loskoppelen van de kamerindeling en afstappen van het instellingskarakter. De senioren zijn de prioriteit van het ocmw'', zegt Roos Vanwalleghem.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen met een groen isolerend dak. De eerste verdieping telt 48 kamers. Men komt boven in een soort lobby, waarbij voldoende terrassen worden voorzien.

Op het gelijkvloers zijn er 30 kamers, waarvan zes als inleunwoningen voor twee partners waarvan een zorgbehoevend. Deze verdieping wordt ingericht voor dementerende bejaarden rondom een centrale patio met dwaalgang.

Flatjes

,,De kamers meten 25 vierkante meter, het dubbele van de bestaande. Ze worden voorzien van een douche, met de bedoeling in elke kamer een woonsfeer en een slaapsfeer te creëren door middel van schuifwanden. Kamers als kleine flatjes dus.''

Voor het project werd een Europese aanbesteding uitgeschreven. Uit de zeven architecten werd het architectenbureau EDA uit Antwerpen aangesteld. De keuze werd geïnspireerd door onder meer het project Bulskamp in Veurne waarbij het Lichterveldse diensthoofd en de hoofdverpleegkundige een inleefstage meemaakten.

Het project wordt mee gefinancierd door Dexia. De plannen zijn al goedgekeurd door de ocmw-raad. Het financieel technisch plan wordt ingediend bij VIPA, het Vlaams Investeringsfonds voor Personeelsgebonden Aangelegenheden, en dan is het wachten op subsidies.

Frans VANZIELEGHEM
06 jul 2006
meer over
zie ook rubriek