Herceptine vermindert risico op sterfte bij borstkanker met een derde

Vrouwen in een vroeg stadium van HER2-positieve borstkanker die na een operatie chemotherapie krijgen, lopen 32 procent minder kans op overlijden als ze ook met herceptine worden behandeld. Dat blijkt uit nieuwe tussentijdse resultaten van de HERA-studie, waaraan wereldwijd 5.090 borstkankerpatiënten deelnamen. De Belgische arts Martine Piccart, professor oncologie en hoofd van het departement geneeskunde van het Instituut Jules Bordet, gaf dinsdag op een persconferentie meer toelichting bij de studie.
Agressieve kanker
Vorig jaar was al uit de internationale studie naar voren gekomen dat de toediening van herceptine na chemotherapie de kans op hervallen met 50 procent verminderde bij vrouwen met een vroeg stadium HER2-positieve borstkanker. Dat is een agressieve vorm van borstkanker waarbij grote hoeveelheden van het HER2-eiwit (Humane Epidermale groeifactor Receptor 2) aanwezig zijn op de buitenzijde van de tumorcellen. Twintig procent van alle borstkankers in België is HER2-positief.

Doorgaans reageert deze borstkankervorm onvoldoende tot slecht op chemotherapie, maar in combinatie met het medicijn Herceptin, waarvan de werkzame stof trastuzumab is, heeft chemotherapie aanzienlijk meer effect. De vaststelling dat herceptine ook het risico op sterfte beperkt bij HER2-positieve patiënten, wijst volgens professor Piccart op de hoge efficiëntie van het medicijn.

Beginstadium
Voor dat bekend raakte, besliste minister van Volksgezondheid Rudy Demotte al om dit zeer dure geneesmiddel voor patiënten zonder uitzaaiingen terug te betalen. Herceptine werd al langer terugbetaald voor borstkankerpatiënten met uitzaaiingen, maar nog niet voor vrouwen die nog in het beginstadium van de ziekte verkeren.

Producent Roche stelde het geneesmiddel gratis ter beschikking van een driehonderdtal Belgische patiënten, de zogenaamde "compassionate use". Sinds 1 juli wordt herceptine terugbetaald aan patiënten die behandeld worden in ziekenhuizen die jaarlijks honderd nieuwe borstkankerpatiënten diagnosticeren en chirurgisch behandelen. Aanvankelijk bedroeg dat aantal 150, maar omdat er zoveel tegenkanting was, besliste minister Demotte om het aantal tot honderd patiënten per jaar terug te schroeven. Roche blijft betalen voor wie uit de boot valt en het medicijn al gratis kreeg, maar dat gaat om een minderheid van de patienten.

Praktische problemen
"Concreet zal de dure behandeling in zo'n twintig centra worden terugbetaald", zegt dr. Patrick Neven van het UZ Leuven. "Veel borstkankerpatiënten zullen dus verder van huis moet gaan voor hun behandeling. Dat veroorzaakt nogal wat praktische problemen, waarvan de volledige impact zich nog zal laten gevoelen." Zijn collega Luc Dirix, medisch oncoloog in het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen, benadrukt wel dat België het in vergelijking met zijn buurlanden helemaal niet slecht doet wat herceptine betreft.

Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg blijkt dat de terugbetaling van herceptine de Belgische ziekteverzekering jaarlijks 33 miljoen euro gaat kosten. Een behandeling kost per patiënt 36.000 euro per jaar. In België voldoen 800 à 1.000 patiënten aan de terugbetalingsvoorwaarden.
05 jul 2006
meer over
zie ook rubriek