Zusters zetten klooster open voor autisten

HALLE/ VOLLEZELE - De Okkernoot, het opvanginitiatief voor mensen met autisme uit Vollezele (Galmaarden), opent een nieuw tehuis in het voormalig klooster van de zusters sacramentinen aan de Cyprien Verhaervertstraat in Halle. De vzw kreeg het klooster van de zusters voor 35 jaar in erfpacht. Hiermee zijn de plannen van een projectontwikkelaar die van het klooster een hotel met feestzaal wilde maken definitief van de baan, tot grote opluchting van de buurtbewoners.
Rond het klooster van de zusters sacramentinen is al heel wat te doen geweest in Halle, nadat de zusters verhuisden naar functionelere nieuwbouw naast hun oude kloostergebouw. Projectontwikkelaar Vermeersch had plannen om in het beschermde gebouw een hotel onder te brengen en in de kloostertuin een aantal appartementen op te trekken.

De Don Bosco-buurt trok aan de alarmbel want de omwonenden zagen extra verkeersdruk en een bestemming die indruiste tegen het woonkarakter van hun wijk niet zitten. Door juridisch getouwtrek kwam van het bouwproject tot nu toe niets in huis.

Ondertussen raakten de zusters sacramentinen ervan overtuigd dat ze hun klooster een nieuwe sociale bestemming moesten geven. De Okkernoot uit Vollezele (Galmaarden) krijgt het kloostergebouw met uitzondering van de kapel voor 35 jaar in erfpacht. ,,Wij hebben hierover al twee jaar onderhandeld'', vertelt directrice Pat Hamelrijck.

Normaal begaafd

,,In onze boerderij in Vollezele vangen we momenteel 54 autisten op in een tehuis en in kortopvang maar de vraag is veel groter dan dat. We hebben een wachtlijst van zo'n 60 personen. Daarom waren we dringend op zoek naar een nieuwe locatie waar we opvang kunnen bieden aan niet-werkende autisten die normaal begaafd zijn of licht mentaal gehandicapt. Voor deze doelgroep bestaat er momenteel bijna geen opvang.''

De komende maanden wil De Okkernoot het kloostergebouw zoveel mogelijk met eigen mensen en vrijwilligers renoveren. In april moet het nieuwe tehuis voor tien autisten en evenveel personeelsleden open gaan. In drie jaar tijd zou het aantal opgevangen mensen moeten groeien tot een dertigtal.

,,Ondertussen lopen ook onze bouwplannen verder voor een tehuis in Denderwindeke'', zegt Jan Houthuys van De Okkernoot. ,,Door een samenloop van omstandigheden vallen beide uitbreidingsprojecten samen. Het wordt financieel zwaar maar we hopen op steun.''

Er loopt wel nog een juridisch geschil met de projectontwikkelaar over de kloostertuin die in bouwzone ligt. ,,Een definitief vonnis ligt nog niet in het verschiet'', zegt Houthuys. ,,Zolang mogen wij de tuin gebruiken. We willen hem inrichten als een echte kloostertuin met fruitbomen en wandelpaden. We zijn er ons van bewust dat we, afhankelijk van de uitspraak van de rechter, de tuin ooit kunnen verliezen en dat hier toch nog woningen kunnen komen.''

De Don Bosco-wijk reageert opgelucht. Met De Okkernoot hoeven ze geen extra verkeersoverlast meer te vrezen en ook geen hinder van een feestzaal of hotel. De zusters sacramentinen zijn tevreden omdat een tehuis voor mindervaliden nauwer aansluit bij hun eigen missie.

Ingrid DEPRAETERE04/07/2006
04 jul 2006
meer over
zie ook rubriek