Overname Dodoensziekenhuis rond

Voor 2000 was het Dodoensziekenhuis, dat toen nog OLV-ziekenhuis heette, eigendom van het OCMW van Mechelen. In 2001 stelde de VUB een samenwerking voor, maar vorig jaar besloot de Brusselse universiteit die samenwerking niet meer te verlengen. Omdat het OCMW alleen het ziekenhuis niet draaiende kon houden, werd een nieuwe externe partner gezocht. De Emmaüsgroep bleek Dodoens wel te willen kopen. In december 2005 werd tussen de vzw Emmaüs, de stad Mechelen en het OCMW Mechelen een principeakkoord ondertekend dat de overdracht regelde.
Alle activiteiten van het Dodoensziekenhuis campus Mechelen worden voortaan waargenomen door het AZ Sint-Maarten. Dat heeft nu in totaal 725 ziekenhuisbedden en tachtig plaatsen in daghospitalisatie. Daarmee behoort het AZ Sint-Maarten tot de groep van de grootste niet-universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen.

De spoedgevallendiensten blijven operationeel op de Mechelse campussen van het AZ Sint-Maarten. Mensen die zich voor dringende zorg aanmelden op de dienst spoed, kunnen de klok rond terecht op de twee campussen.

Vanaf 2007 zullen de medische disciplines per campus gegroepeerd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de dienst spoedgevallen en de hospitalisatiediensten rond de spoedgevallen, moeder- en kindzorg, geriatrische zorg. Die concentratie van diensten zal hoofdzakelijk gebeuren op de campussen in Mechelen.

De hele operatie zal uiteindelijk leiden tot de bouw van een nieuw ziekenhuis. In het nieuwe gebouw zullen alle diensten van de 3 campussen samengebracht worden. Voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis heeft de vzw Emmaüs de subsidieprocedure reeds opgestart.
03 jul 2006
meer over
zie ook rubriek