UZA en Sint-Vincentius eerste babyvriendelijke ziekenhuizen in Vlaanderen

EDEGEM/ ANTWERPEN - Grote vreugde bij het UZA in Edegem en het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen: de kraamafdelingen van de twee ziekenhuizen wisten als eerste het internationaal certificaat van 'babyvriendelijk ziekenhuis' te veroveren. De promotie van borstvoeding hangt daar in belangrijke mate mee samen.
We hebben hard gewerkt om het label te bemachtigen'', zegt vroedvrouw en lactatiekundige Marijke Van Hoeck. ,,Al in 2000 zijn we gestart met het aanpassen van ons borstvoedingsbeleid met het oog op het verkrijgen van het certificaat.''

Het 'baby Friendly Hospital Initiative' gaat uit van de Wereldgezondheidsorganisatie WGO en Unicef. Het certificaat wordt toegekend op basis van een auditrapport. Om het certificaat te behalen, moeten de ziekenhuizen voldoen aan tien, niet altijd even evidente voorwaarden.

Zo moet bijvoorbeeld 75 procent van de moeders uitsluitend borstvoeding geven bij het verlaten van de kraamafdeling. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt momenteel 65 procent.

,,Zelf heb ik een bijscholing tot lactatiekundige gevolgd'', legt Marijke Van Hoeck uit. ,,Dat is niet verplicht om het certificaat te behalen maar het betekent wel een meerwaarde in verband met de borstvoeding. Onze medewerkers kregen een speciale opleiding over borstvoeding, zodat zij de ouders met raad en daad kunnen bijstaan. Het ligt in de bedoeling dat ouders die borstvoeding willen geven hierover op de juiste wijze worden geïnformeerd en geholpen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Nadien kunnen zij ook op nazorg rekenen.''

Ideale start

Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding positief is voor de band tussen moeder en kind. Toch zijn er niet alleen voordelen aan verbonden. ,,In sommige gevallen is borstvoeding uitgesloten, wanneer moeder of kind bijvoorbeeld ernstig ziek zijn. Ook worden soms klachten over zware vermoeidheid en lichamelijke ongemakken opgetekend, maar die komen ook voor bij moeders die geen borstvoeding geven.''

Een andere voorwaarde die de materniteit moest vervullen om het certificaat te behalen, was het rechtstreekse contact tussen moeder en baby na de bevalling. ,,Na de geboorte kan de baby nu warm op de buik van de mama liggen in de plaats dat hij meteen wordt gewogen en gewassen. Zo kan de pasgeboren baby zachtjes bijkomen van de bevalling en aan de borst worden gelegd. Maar ook baby's die geen borstvoeding krijgen, mogen onmiddellijk bij de mama blijven. Het is een ideale start voor alle kinderen,'' besluit de vroedvrouw.

Andere criteria zijn het vermijden van bijvoeding en fopspenen - de moedermelk volstaat voor een pasgeboren baby - en het verbod om reclame te maken voor kunstvoeding.
30 jun 2006
meer over
zie ook rubriek