Zwaargehandicapten moeten niet meer naar controlearts

BRUSSEL - Vanaf 1 juli moeten mensen met een zware handicap niet meer naar de controlearts om hun uitkering te krijgen of te behouden. Jaarlijks worden daarmee zo’n 22.000 zwaar gehandicapten vrijgesteld van het verplichte bezoek aan de controlearts.
De maatregel komt er op initiatief van staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne, en staatssecretaris voor Personen met een handicap, Gisèle Mandaila.

Personen met een handicap moesten tot nog toe een hele papiermolen doorlopen wanneer zij een aanvraag voor een uitkering wilden indienen. Die procedure omvatte in 2003 nog 12 administratieve stappen en sleepte gemiddeld een jaar aan: twee bezoeken aan het gemeentehuis, twee bezoeken aan de huisarts, een bezoek aan de controlearts en nog zeven andere stappen.

Dankzij de invoering van het elektronische loket voor mensen met een handicap bij de gemeenten (communit-e) en een efficiënter dossierbeheer was de doorlooptijd begin 2006 verminderd tot gemiddeld zes maanden en nog slechts één bezoek aan de gemeente, huisarts en controlearts.

Vanaf 1 juli wordt dat bezoek aan de controlearts voor mensen met een zware handicap (bijvoorbeeld kankerpatiënten, MS-patiënten, Alzheimerpatiënten, slachtoffers van verkeersongevallen) afgeschaft. Voortaan wordt hun aanvraag onderzocht op basis van het door de huisarts of specialist doorgestuurde medisch dossier. Gevolg is dat de gemiddelde duurtijd voor mensen met een zware handicap verder verkort wordt tot gemiddeld vier maanden. Voor kinderen met een handicap (kankerpatiëntjes, kinderen met zware hartafwijkingen, slachtoffers van zware verkeersongevallen) treedt de vereenvoudigde procedure op 1 oktober in werking.

,,Een bezoek aan de dokter volstaat voortaan om de verschillende aanvraagprocedures in orde te brengen. In deze schrijnende gevallen kan de beoordeling voortaan louter op basis van het medisch dossier gebeuren. Daarmee wordt een einde gesteld aan nodeloos administratief leed bovenop de zware menselijke drama’s waar het hier telkens om gaat'', aldus Van Quickenborne.
29 jun 2006
meer over
zie ook rubriek