Spinazie hoort bij rood vlees

Rood vlees veroorzaakt darmkanker, maar het schadelijke effect is te vermijden door spinazie of andere groene groenten zoals sla of kool bij het vlees te eten. Dat toont een studie met ratten, en onderzoek bij mensen lijkt het beschermende effect te bevestigen.
Rood vlees zoals biefstuk geeft in de darm heemijzer af. Dat is een complex van eiwitten en ijzer dat ontstaat uit hemoglobine, de stof die in het bloed zuurstof transporteert en die ook in vlees zit.

Heemijzer beschadigt de cellen van de darm en doet nieuwe cellen ontstaan die de schade moeten herstellen. Bij die versnelde celgroei kunnen fouten optreden, met darmtumoren tot gevolg.

Hoe roder het vlees, hoe sterker het verband met darmkanker. Ook varkensvlees, hamburger en worst verhogen de kans op darmkanker.

Bladgroenten bevatten een stof die die schadelijke werking tegengaat, heeft Johan de Vogel, werkzaam bij de onderzoeksorganisatie NIZO food research in Ede, bewezen op basis van proeven met ratten die hij rood vlees voederde. Groene groente bij het dierlijke voer bleek de typische schade in de darmen door rood vlees te voorkomen.

De beschermende stof blijkt chlorofyl te zijn, het groene pigment dat in planten de zuurstofproductie onder invloed van licht mogelijk maakt. Chlorofyl kan in de darm binden met het heemijzer uit vlees, waardoor een complex ontstaat dat niet meer in staat is de darmwand te beschadigen. Zo'n 150 gram spinazie zou genoeg chlorofyl leveren om een biefstuk van 150 gram te 'neutraliseren'.

,,Een grootschalig epidemiologisch onderzoek suggereert dat de bevindingen bij ratten inderdaad ook op mensen van toepassing zijn'', zegt Roelof van der Meer, onderzoeksleider van NIZO. ,,We hebben tienduizenden mensen bevraagd, waarbij we op basis van hun voedingsgewoonten berekenden hoeveel chlorofyl ze aten.'' Het onderzoek gebeurde in samenwerking met het Wageningen Centre for Food Sciences. Hoe meer heemijzer de mensen in het onderzoek gegeten hadden en hoe minder chlorofyl, hoe groter hun risico op darmkanker, staat in het vakblad Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.
28 jun 2006
meer over
zie ook rubriek