UZ Gent bestraalt tumoren tot tiende milimeter precies

Op de campus van het Universitair Ziekenhuis is vrijdag een nieuw gebouw ingehuldigd.
In het nieuwe gebouw staat een gloednieuw bestralingstoestel. Het toestel (Elektra Synergy) combineert een bestraler en een CT-scan, die beelden kan maken van het inwendige menselijk lichaam. Door deze combinatie in een toestel kunnen tumoren van dag tot dag tot op een tiende van een millimeter precies bestraald worden.
,,Vroeger moest je de patiënt verplaatsen van de ct-scan naar het bestralingstoestel en de gegevens overbrengen. Met dit toestel hoeft dat niet, wat het comfort en de precisie verhoogt'', zegt professor Luc Vakaet van de vakgroep radiotherapie van het UZ Gent.

Door deze precisie kan de dosis eventueel ook verhoogd worden. Bij klassieke radiotherapie worden soms organen bestraald die niet door kanker zijn aangetast en moet de dosis daarom soms laag gehouden worden. ,,Zo kunnen we bijvoorbeeld voor prostaatkanker een hogere dosis geven op de zieke prostaat zonder de dosis op het vlakbij gelegen rectum te verhogen. Zo hopen we de kans op definitieve genezing te verhogen zonder de kans op bijwerkingen te verhogen'', zegt professor Vakaet.

De bouw van de bunker waarin het toestel zich bevindt, heeft zes maanden geduurd. De muren zijn gemaakt uit verschillende meters dik beton om geen straling naar de buitenwereld te laten lekken. Binnen is nog plaats voor een tweede toestel.

De kostprijs bedraagt 2.400.000 euro voor het nieuwe toestel en 2.700.000 euro voor de bunker. Sinds begin dit jaar worden patiënten in de bunker behandeld.

De Vrije Universiteit Brussel (vub) en andere universitaire centra beschikken over een soortgelijk toestel voor onder meer de behandeling van kleine hersentumoren. Een klein ziekenhuis in het oosten van het land heeft ook een gesofisticeerd bestralingstoestel besteld.
12 jun 2006
meer over
zie ook rubriek