Vlaamse jongeren eten ongezond

Het voedingspatroon van de Vlaamse jongeren wijkt sterk af van de Belgische aanbevelingen en er bestaan verschillen naargelang de sociale lagen van de bevolking. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Christophe Matthijs aan de Universiteit van Gent, waarvan de resultaten in het medisch vakblad De Huisarts gepubliceerd zijn.
Om de voedingsgewoonten van de Vlaamse adolescenten na te gaan, maakte Matthijs gebruik van de gegevens uit ,,The Gent adolescent Study On Nutrition'', een onderzoek dat gedurende zeven opeenvolgende dagen bij adolescenten informatie verzamelde over hun voedingspatroon.

Uit de resultaten blijkt dat de jongeren over het algemeen een te hoge energieopname hebben.

Bij het ontbijt stelt de onderzoeker een lage energieopname vast, terwijl een hoger aandeel afkomstig is van snacks en tussendoortjes. Het ontbijt staat bij de jongens in voor zestien procent van de dagelijkse energieopname, bij de meisjes is dat iets minder, vijftien procent.

meisjes met overgewicht en meisjes uit het beroepsonderwijs ontbijten meestal slechter. jongeren die behoorlijk ontbijten, hebben dan weer een beter algemeen dieet.

Verzadigde vetzuren leveren bij Vlaamse jongeren veertien procent van de totale energiebijdrage, terwijl dat maar de aanbevolen tien procent zou mogen zijn. Ze eten te veel margarine, kaas met hoog vetgehalte, gebak, industrieel toebereide voeding en porties vers vlees.

Matthijs stelt bovendien vast dat meisjes uit het beroepsonderwijs of meisjes wier ouders een lagere vormingsgraad hebben, meer overgewicht vertonen. Ook in de eetgewoonten werden verschillen waargenomen naargelang de sociale status van de ouders en het soort onderwijs, beroeps- of algemeen onderwijs.

Voeding is erg belangrijk tijdens de adolescentie, laat De Huisarts weten. Het lichaam ondergaat veel wijzigingen: het gewicht neemt gemiddeld met de helft toe, de lengte met een vijfde en de skeletmassa groeit met de helft.

Matthijs pleit voor het opstarten van promotiecampagnes over gezondheid, het lanceren van een systeem dat toelaat om voortdurend de voedingsgewoontes van de totale bevolking te bestuderen en de promotie van voedingsonderzoek.
08 jun 2006
meer over
zie ook rubriek