Uitgebreide maximumfactuur voor dure en chronische ziekten

Mensen met een dure en chronische ziekte krijgen in de toekomst meer kosten terugbetaald. Die maatregel, die door de federale regering werd genomen, heeft betrekking op courante en dure pijnstillers en medische vervoersonkosten.
Vooral het eerste is een verlichting voor een grote groep kankerpatiënten. De sp.a toont zich tevreden met wat het een 'versterkte maximumfactuur' noemt. Die factuur zorgt ervoor dat zieken, afhankelijk van hun inkomen, jaarlijks nooit meer dan het 'plafond' van hun maximumfactuur remgelden moeten betalen.

Voor mensen die zwaar en lang ziek zijn, zullen nu ook andere kosten in het systeem geïntegreerd worden. De regering moet wel nog de lijst bepalen van ziektes en uitgaven die in aanmerking komen voor de versterkte maximumfactuur. Ook besliste de regering dat er een betere bescherming in de hospitalisatieverzekering komt. De individuele verzekering zal voortaan altijd levenslang gelden, niet alleen voor degene die de verzekering neemt, maar ook voor al zijn mee verzekerde gezinsleden. Voor mensen met een chronische aandoening, langdurige zieken of een ander verhoogd risico (diabetes, hartproblemen, kanker…) zal de mogelijkheid om zich te verzekeren voor extra medische uitgaven vergemakkelijkt worden.
06 jun 2006
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek